Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 15:35

Κατοχή όπλου: Άλλαξε ο νόμος – Τι ισχύει για κυνηγούς και συλλέκτες

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την κατοχή όπλου, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, λόγω τροποποίησης του νόμου 2168/1993 «περί όπλων», μετά την έκδοση του νόμου 4678/2020 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Υπουργικών Αποφάσεων. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η επικαιροποίησή τους στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες του τόπου διαμονής τους (τα στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στο www.hellenicpolice.gr).

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιείται ότι:

Οι κάτοχοι όπλων για κυνήγι, που δεν φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση (δηλαδή της παρ. 3Α του άρθρου 5 του ν. 2168/1993: επωνυμία κατασκευαστή ή εμπορική ονομασία, χώρα ή τόπο κατασκευής, αριθμός σειράς, έτος κατασκευής και μοντέλο όπου είναι εφικτό), είτε έχουν άδεια είτε όχι, θα πρέπει μέχρι και την 9 Νοεμβρίου 2022 με προσωπική τους ευθύνη να ενδιαφερθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμανσης των όπλων τους, επικοινωνώντας έγκαιρα με το Τμήμα Ασφαλείας ή όπου δεν υπάρχει με το Αστυνομικό Τμήμα, του τόπου κατοικίας τους, ώστε να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τη σχετική διαδικασία.

Διευκρινίζεται ότι με την παραπάνω διαδικασία σήμανσης επιλύεται το πρόβλημα πώλησης, μεταβίβασης, εξαγωγής, κληρονομιάς που είχαν οι κάτοχοι όπλων θήρας άνευ της προβλεπόμενης σήμανσης. Επίσης, όσοι κάτοχοι τέτοιων όπλων δεν προβούν στη σήμανσή τους μέχρι την 9 Νοεμβρίου 2022, τα όπλα τους θα αφαιρούνται ή θα κατάσχονται ανάλογα την περίπτωση από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες.

Ακόμη, όσοι κατέχουν άδειες όπλων συλλεκτικών, ιστορικών ή οικογενειακών κειμήλιων, που να είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες μέχρι και πριν από την 8 Απριλίου 2016 και δεν είχαν προσκομίσει την βεβαίωση περί συλλεκτικότητας των όπλων τους και περί απενεργοποίησής τους όπου απαιτούνταν (σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 της 3009/2/84-δ΄ από 27.7.2004 υ.α.), υποχρεούνται να την υποβάλλουν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021. Επισημαίνεται ότι μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία οι άδειες θα ανακαλούνται και τα όπλα θα αφαιρούνται.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο ΕΟΔΥ στέλνει Πρεβεζάνους στο Άκτιο για το τεστ κορονοϊό

Επόμενο Άρθρο

Παράταση της θητείας των Δ.Σ. των συλλόγων μέχρι τον Απρίλιο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...