Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024, 13:17

Καταστροφή του περιβάλλοντος…η αυτοκαταστροφή μας

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο με απώτερο σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Στις μέρες μας, η ενημέρωση αυτή κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν, διαπιστώνεται εύκολα πως ο άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φύση. Δυστυχώς όμως τη σχέση αυτή ο άνθρωπος δεν τη σεβάστηκε, τη μόλυνε και τη ρύπανε. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση έχει παρατηρηθεί μεγάλη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. Οι πράξεις ασέβειας του ανθρώπου προς το περιβάλλον οδήγησαν σήμερα σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος, ρύπανση νερού και αέρα, απορρίμματα και μείωση βιοποικιλότητας.

Ας ενσκήψουμε λίγο στην πόλη μας, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Την ώρα που η φυσική της ομορφιά “θεοποιείται” από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάποια ασυνείδητοι έχουν διαφορετική άποψη. Ως κάτοικος του Παντοκράτορα θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα συμβαίνουν στον οικισμό ωστόσο αν κανείς κάνει βόλτα και σε άλλα σημεία της πόλης θα έρθει αντιμέτωπος  με παρόμοιες εικόνες. Πιο συγκεκριμένα, στο λιμανάκι και στην παραλία του Παντοκράτορα τα απορρίμματα διακοσμούν στεριά και θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που μια ομάδα ανθρώπων ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΆ καθάρισε το λιμανάκι του Παντοκράτορα και το “παρέδωσε” πεντακάθαρο. Λίγες μέρες αργότερα, οι εικόνες για ακόμα μια φορά είναι ντροπιαστικές όχι μόνο στη στεριά αλλά και στον βυθό της θάλασσας. Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες τα δίχτυα που έχουν “πέσει” στη θάλασσα σκόπιμα ή άσκοπα λειτουργούν ως παγίδα για τα ψάρια τα οποία συνεχώς αυξάνονται σε ποσότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θέμα κυβερνήσεων αλλά θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης. Η τελευταία μάλιστα φαίνεται πως έχει εξαφανιστεί στις μέρες μας.

Σας παραθέτω τις παρακάτω φωτογραφίες και σας καλώ τον καθένα ξεχωριστά να σκεφτείτε ποιες είναι οι πράξεις εκείνες που θα προστατεύσουν το κοινό μας σημείο αναφοράς που δεν είναι άλλο από το φυσικό περιβάλλον.

Υ.Γ Ευχαριστούμε το Δήμο Πρέβεζας πως φώτισε το λιμανάκι του Παντοκράτορα αλλάζοντας τις κολόνες και τις λάμπες ωστόσο οι παλιές θα έπρεπε να απομακρυνθούν από το χώρο και όχι να αποτελούν αντίκες δίπλα στις νέες.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Πρέβεζας με τον Πρέσβη της Βουλγαρίας για την έναρξη συνεργασιών σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και εμπορίου

Επόμενο Άρθρο

Ανάπτυξη Τώρα – Μία δημοτική αρχή «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς» με ουδεμία αντίληψη των αυτοδιοικητικών διαδικασιών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...