Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, 5:30

Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο: 6 Μαρτ. – 12 Μαρτ. 2022

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι το αντίδοτο που δόθηκε στον άνθρωπο για να συνέρχεται από την κραιπάλη της ζωής και τη μέθη της ηδονοθηρίας. Στον αντίποδα της ασυδοσίας των παθών και του βακχικού αποκριάτικου ξεφαντώματος η Εκκλησία προβάλλει ως ενδεδειγμένο τρόπο ζωής και πνευματικής ανόδου την άσκηση. Στη βασική επιδίωξη του σύγχρονου ανθρώπου για άμεση πρόσβαση σε ό,τι αρεστό και ευχάριστο, σε ό,τι θωπεύει το εγωκεντρικό θέλημα, αντιπαρατίθεται η αναζήτηση του ορθού και αληθινού βίου. Ύψιστο κριτήριο στην αναζήτηση αυτή, η αμετακίνητη κρίση του Θεού, εν αντιθέσει προς τα ευμετάβολα θελήματα του ανθρώπου. «Δίκαιος ει, Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου… Θεός, αληθινά τα έργα αυτού».

Η άσκηση, ως υπακοή στον θείο νόμο, αποτρέπει την υποδούλωση στα ολέθρια ψυχοφθόρα, αλλά και σωματοκτόνα πάθη. Κάνει τον άνθρωπο «αυτοκράτορα». Πραγματικό ηνίοχο. Από δούλο, κυρίαρχο. Του δίνει τον έλεγχο, τα ηνία του εαυτού του, για να μην άγεται και φέρεται, και μάλιστα από εξευτελιστικές ενίοτε επιθυμίες. Είναι άριστη μέθοδος αυτοελέγχου.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι αγώνας κατά των παθών. Μετά την ψυχολογική προετοιμασία τριών εβδομάδων, με τον εσπερινό της συγχώρησης (Κυριακή της Τυρινής) είμαστε στην ώρα μηδέν. Ο πόλεμος αρχίζει. Το στάδιο ανοίγει και «οι βουλόμενοι αθλήσαι» εισέρχονται. Το οπλοστάσιο υπερπλήρες. Η πανοπλία του Σταυρού έτοιμη, τα όπλα του φωτός στη θέση τους: «Ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την πίστιν, ως θώρακα την προσευχήν και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνην, αντί μαχαίρας την νηστείαν». «Η πάνοπλος εγκράτεια» δίνει το δυναμικό έναυσμα για τη μάχη με μια συντριπτική πρώτη βολή: Το ιερό τριήμερο. Τί είναι αυτό;

Είναι η πλήρης αποχή από τροφή και νερό κατά τις τρεις πρώτες μέρες της Σαρακοστής, δηλαδή μέχρι την πρώτη Προηγιασμένη, που γινόταν την Τετάρτη εσπέρας. Για όσους βέβαια μπορούσαν. Οι πιο δυνατοί μάλιστα συνέχιζαν: «Οι δυνάμενοι μενέτωσαν νήστεις έως της Παρασκευής». Ακόμα και όσοι την Τετάρτη μετείχαν στη μετά τη Θεία Κοινωνία λιτή τράπεζα ξηροφαγίας, την Πέμπτη της α΄ εβδομάδας δεν έτρωγαν τίποτα. «Μένομεν νηστεύοντες έως της Παρασκευής». Ολομέτωπη δηλαδή επιθετική ενέργεια κατά των παθών. Όχι ημίμετρα.

Αλλά και εδώ, όλα γίνονται με διάκριση. Ποτέ δεν αναιρείται ο βασικός κανόνας, ότι η άσκηση γίνεται πάντα και μόνο κατά τη δύναμη και την ειδική κατάσταση του καθενός.

Καλή Σαρακοστή!

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (6-12 ΜΑΡ. 2022) (για τους εντοπίους)

  1. Την Κυριακή της Τυρινής, 6-3-2022, Θεία Λειτουργία, ώρα00-10.00 π. μ. Το βράδυ, ο Εσπερινός της συγχωρήσεως, εις Μητροπολιτικόν Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους, ώρα 7.00-8.30 μ. μ.
  2. Την Καθαρά Δευτέρα, 7-3-2022, Όρθρος-Ώρες-Εσπερινός Τριωδίου, ώρα 7.00-9.30 π. μ.
  3. Την Καθαρά Δευτέρα βράδυ, 7-3-22, Μέγα Απόδειπνο (μονοκκλησία), ώρα 7.00-8.00 μ. μ.
  4. Την Τετάρτη, 9-3-2022, εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, και την Παρασκευή, 11-3-2022, εορτή της αγίας Θεοδώρας της εν Άρτη, πρωινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ώρα 7.00-9.30 π. μ. Κατάλυση ελαίου και κατά τις δύο εορτές.
  5. Την Παρασκευή βράδυ, 11-3-2022, Χαιρετισμοί (Α΄ Στάση), ώρα 7.45-9.15 μ. μ.
  6. Το Σάββατο, 12-3-22, εορτή του διά κολλύβων θαύματος αγ. Θεοδώρου, ώρα 7.00-9.30 π.μ.
  7. Κάθε πρωί, ώρα 7.00-9.00 π. μ., Όρθρος-Ώρες-Εσπερινός Τριωδίου.
  8. Κάθε βράδυ, ώρα 7.00-8.00 μ. μ., Μέγα Απόδειπνο.
  9. Κάθε Σάββατο απόγευμα, ώρα 5.30-6.45 μ. μ., Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο.

Καθημερινά, ώρα 6.00-7.00 μ. μ., Ιερά Εξομολόγηση (πλην Σαββάτου-Κυριακής).


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Συλλογή Ανρωπιστικής Βοήθειας για τους κατοίκους της Ουκρανίας από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρέβεζας της Ν.Δ. σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Επόμενο Άρθρο

Το τμήμα ”Διασώστες-πλήρωμα ασθενοφόρου” του ΙΕΚ Πρέβεζας έκανε δωρεά στο ΕΚΑΒ Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...