Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα αποτελέσουν “παρακαταθήκη” για τις επόμενες γενιές και θα αναδείξουν την σημαντική θέση της Πρέβεζας στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας αλλά και η συμμετοχή των δημοτών σε αυτές , αποτελούν “κεντρική ιδέα” της επιτροπής που συστάθηκε στο Δήμο Πρέβεζας και θα συντονίσει την οργάνωση των τοπικών δρώμενων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Χθες το απόγευμα στην αίθουσα της Θεοφανείου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για τις εκδηλώσεις της Πρέβεζας, οι οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν και να αποσταλούν μέχρι το τέλος του μήνα στην επιτροπή του Ελλάδα 2021. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πέραν των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης και πολιτιστικοί φορείς, ενώ το παρόν έδωσαν ακόμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις κ. Νίκος Καράμπελας, οι οποίοι μαζί με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη και τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο ( ο οποίος προεδρεύει) απαρτίζουν την τοπική επιτροπή για το 2021.
Επίσης από πλευράς αιρετών παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Λεωνίδας Αργυρός και οι πρόεδροι των Τ.Κ Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος και Βρυσούλας Χρήστος Κολιοφώτης (οι οποίοι κατέθεσαν και προτάσεις).
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος παίρνοντας αρχικά το λόγο επεσήμανε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα έχουν “συνέχεια” και δεν θα περιοριστούν στο στενό χρονικό πλαίσιο ενός έτους .
Τις γενικές κατευθύνσεις του Ελλάδα 2021 παρουσίασε η κ. Κωνσταντάκη υπογραμμίζοντας ότι ζητούμενο είναι να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.”Στόχος μας είναι να δώσουμε κάτι που θα μείνει στην πόλη και θα αποδείξουμε ότι η Πρέβεζα είχε ενεργό ρόλο στην επανάσταση του 1821″ είπε η αντιδήμαρχος η οποία στη δευτερολογία της σημείωσε ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός σε προτάσεις και συνέργειες προκειμένου να “διευρυνθεί” το πεδίο δράσης.
Ο κ.Καράμπελας πρότεινε μεταξύ άλλων την μελέτη αρχείων που έχουν σχέση με τους ήρωες του 1821, τη διοργάνωση του Γ’ Επιστημονικού Συμποσίου για την Πρέβεζα με έμφαση στην περίοδο του 1821 καθώς και τη “σήμανση” σημείων της πόλης όπου βρίσκονταν σπίτια των αγωνιστών του 1821.Τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων της Μητρόπολης παρουσίασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος στις οποίες περιλαμβάνονται ημερίδα για το 1821, μουσικά δρώμενα αλλά και δράσεις με τις υπόλοιπες Μητροπόλεις της Ηπείρου που θα έχουν ως σημείο αναφοράς τον πατέρα Κοσμά τον Αιτωλό. Προτάσεις κατέθεσαν επίσης αρκετοί σύλλογοι και φορείς (Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”, Χορωδία “Αρμονία”, Θεατρικό Εργαστήρι, “Αμισός” κλπ) τις οποίες τα μέλη της τοπικής επιτροπής χαρακτήρισαν ως πολύ σημαντικές.
Τη δημιουργία μιας βάσης με τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για την Επανάσταση του 1821 στην Πρέβεζα ζήτησε ο προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Σπύρος Σκλαβενίτης, ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας “κλείνοντας” την σύσκεψη χαρακτήρισε ως “στοίχημα” την συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δήμο ευχαριστώντας θερμά τους παρευρισκόμενους για τις προτάσεις τους.
Τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης (και πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου) Δημήτρης Καραμανίδης προανήγγειλε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα των ναρκωτικών αίτημα που εισαγωγικά κατέθεσε το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Βασίλης Ευαγγέλου.