Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 16:40

Η αλήθεια για τη σύνταξη μελέτης και την αποκατάσταση του μακροχρόνια ανενεργού λατομείου στη θέση “Αγ. Χαράλαμπος” στην Κοινότητα Νέας Κερασούντας, από την ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ.

Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τη σύμφωνη γνώμη για σύνταξη  μελέτης αποκατάστασης του μακροχρόνια ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών που βρίσκεται στη θέση «Αγ. Χαράλαμπος» της Τ.Κ. Κερασούντας του Δήμου Ζηρού από  την εταιρία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ., διακινούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (socialmedia), απόψεις που αποκλίνουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και εντέλει παραπληροφορούν και προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, ως υπεύθυνη δημοτική αρχή οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες για τα εξής: Η εταιρία   ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ. πρότεινε στο Δήμο μας ν’ αναλάβει η ίδια τη σύνταξη φακέλου μελέτης για την αποκατάσταση του παλιού ανενεργού Λατομείου εκτάσεως περίπου 70 στρεμμάτων στη θέση «Αγ. Χαράλαμπος» στην Τ.Κ. Νέας Κερασούντας. Όπως όλοι γνωρίζουμε στην περιοχή υπάρχει το παλιό λατομείο το οποίο έχει μείνει ανενεργό και χωρίς αποκατάσταση για πάνω από δέκα έτη. Στην περιοχή, η οποία σήμερα είναι υποβαθμισμένη και παρατημένη, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί και να επανέλθει σε μια μορφή που θα μπορεί να είναι ασφαλής, χρηστική και τουλάχιστον επισκέψιμη για τους πολίτες.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την σύμφωνη γνώμη για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου, από την εταιρία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θ’ ακολουθήσει η έγκριση αυτής καθώς και η αδειοδότηση των επιμέρους δράσεων/παρεμβάσεων από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας (Δασικές Υπηρεσίες,  Διεύθυνση Περ/ντος & χωρικού Σχεδιασμού).

Τελικώς θα διαβιβαστεί  στο Δήμο μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκεκριμένη πλέον μελέτη με τα αδειοδοτημένα έργα και παρεμβάσεις που προτείνονται σ΄ αυτή, ώστε να αποφασίσουν εκ νέου οι φορείς εκπροσώπησης (το Τοπικό και το Δημοτικό μας συμβούλιο) για τις παραπέρα ενέργειες. Σημειώνεται ότι οι εργασίες του έργου αποκατάστασης που θα περιλαμβάνονται στην μελέτη, σαφώς θα πρέπει να πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της νομοθεσίας και επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια υλοποίησης θα ελέγχoνται διαρκώς από τη Δασική Υπηρεσία Πρέβεζας, από την επιτροπή παραλαβής που θα συσταθεί για το λόγο αυτό και φυσικά από τις υπηρεσίες του Δήμου μας.

Μεγάλο μέρος του υλικού αποκατάστασης θα προέρχεται από το παραγόμενο κομπόστ τύπου Α του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων των Ιωαννίνων σε συνδυασμό με μίγμα εδαφικών υλικών επίχωσης (χώμα ή άλλα αδρανή υλικά) ώστε να επιτυγχάνονται οι απαιτούμενες συνθήκες. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά για την αποκατάσταση θα πρέπει να είναι κατάλληλα και να επιτρέπεται η χρήση τους από την ισχύουσα νομοθεσία όπως το παραγόμενο  κομπόστ τύπου Α από τη ΜΕΑ όπου σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η χρήση του για εργασίες αποκατάστασης ανενεργών λατομείων.

Δήθεν πληροφορίες και σχόλια που διακινούνται ότι στο χώρο αυτό θα διοχετεύονται λύματα ή απορρίμματα είναι τουλάχιστον ψευδή. Αντίκεινται στην περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά και στις αρχές χρηστής διοίκησης του Δήμου μας.

Εν κατακλείδι, δίνεται η δυνατότητα για την εκπόνηση μιας μελέτης, εγκεκριμένης και αδειοδοτημενης σύμφωνα με όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της νομοθεσίας, για έναν χώρο που εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία παραμένει αδρανής και υποβαθμισμένος, να πάψει να αποτελεί ένα υποβαθμισμένο τοπίο και να μπορέσει να γίνει ένας ασφαλής και χρήσιμος τόπος για τους δημότες, ιδιαίτερα των κατοίκων των Κοινοτήτων της Νέας Κερασούντας και Πέτρας.

Υπογραμμίζεται και πάλι ότι για τον τρόπο χρήσης του χώρου θα αποφανθεί ο Δήμος.

Απώτερος σκοπός είναι, όχι απλά να παραδοθεί ως άρτιο φυσικό τοπίο αλλά και ν’ αποτελέσει, μέσα από την αξιοποίησή του, ένα δυναμικό σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά από την Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τα καύσιμα, με την κυβέρνηση να αρνείται

Επόμενο Άρθρο

Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο – Τα νέα μέτρα του ΥΠΕΝ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...