Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, 17:43

Ε.Κ Πρέβεζας: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Ε.Κ. Πρέβεζας χαιρετίζει και τιμά τους αγώνες αιώνων για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική, πολιτική και κοινωνική ταυτότητα όλων των γυναικών.

Ενώνουμε τη δράση και τη φωνή μας κάθε μέρα με την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μετανάστρια, την πρόσφυγα, τη γυναίκα που δείχνει αλληλεγγύη και δύναμη σε κάθε πτυχή της ζωής της κόντρα στα στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία, που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου σε ένα περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διακρίσεις και το έλλειμμα τόσο αποκατάστασης, αλλά και πρόληψής τους.

Η πραγματικότητα παραμένει ωμή και αμείλικτη για την άνιση αμοιβή και τη μερικά αδήλωτη εργασία, τις απολύσεις, την ανεργία και τελικά την περιθωριοποίηση των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Η πραγματικότητα αυτή ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με τα μέτρα απορρύθμισης και ουσιαστικά κατάργησης της ασπίδας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους περιορισμούς στην απεργία, την άκρατη ευελιξία,  τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την εργοδοτική παραβατικότητα στην τηλεργασία και τις πλατφόρμες, με επιστέγασμα την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων εάν δεν πάρουν τα συνδικάτα την «άδεια» λειτουργίας τους από το Υπουργείο Εργασίας ύστερα από την υποχρεωτική εγγραφή τους στο νέο «Μητρώο».

Το φως της δημοσιότητας στα  επινίκια για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και προώθηση της ουσιαστικής ισότητας σβήνει καθώς παραμένει υψηλός, αλλά αόρατος στα επίσημα στατιστικά, ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους, χωρίς να δηλωθούν ως άνεργες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους από την ανεπάρκεια των δημόσιων υποστηρικτικών δομών.

Βήματα έχουν γίνει για την υποβοήθηση των θυμάτων βίας και παρενόχλησης, αλλά ο δρόμος προς το σπάσιμο της σιωπής είναι ακόμα μακρύς λόγω των σοβαρών πρακτικών εμποδίων στην πρόσβαση των θυμάτων στις Αρχές, αφήνοντας στη σκιά  των επίσημων στοιχείων, αλλά και της κρατικής λογοδοσίας, την  αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο, καθώς και τα περιστατικά ψυχολογικής βίας και ηθικής παρενόχλησης, με σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική και την ψυχική υγεία των γυναικών.

Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς.

Το Ε.Κ.Π τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες και όλα τα θύματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις απειλές αντιποίνων ή/και τα αντίποινα.

Καλούμε τις γυναίκες να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα σωματεία για να ενισχύσουν με τη φωνή και την παρέμβασή τους τη συλλογική δράση. Να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ

ότι το isotita@gsee.gr

και oι Δομές της για δωρεάν πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων

  • το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr
  • το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/
  • το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας, τηλ. 2682022321

είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ημερομηνίες λήξης υποβολής αιτήσεων για παραχωρήσεις στον Δήμο Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Αντί για 100 εκατομμύρια ευρώ που υπόσχονταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», κάτω από 5 εκατομμύρια έχουν δοθεί στις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...