Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024, 5:05

Εφορία: Βαρύ το φορτίο για τους φορολογούμενους τον Αύγουστο – Τι θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

‘Ένας ιδιαίτερα φορτωμένος με υποχρεώσεις προς την Εφορία είναι ο Αύγουστος για έναν μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, αφού εντός των προσεχών 10 ημερών θα πρέπει να εξοφληθούν σειρά υποχρεώσεων, που κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορεί να κριθούν και κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για τον πλέον δύσκολο μήνα του έτους.

Η αρχή με τις πληρωμές στην Εφορία γίνεται με τον φόρο εισοδήματος. Περίπου 2,1 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι την επόμενη Πέμπτη 31 Αυγούστου να καταβάλλουν την 2 η δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ για έναν μεγάλο αριθμό εξ’ αυτών η δόση θα είναι διπλή.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται επίσης η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς επίσης και η δεύτερη δόση του ΦΠΑ για εκείνους που επέλεξαν να καταβάλλουν τον Φόρο σε δύο δόσεις.

Παράλληλα, εκπνέουν οι προθεσμίες για τη δήλωση μισθωτηρίων καθώς και για την υποβολή ένστασης για το τέλος επιτηδεύματος.

Ας δούμε αναλυτικά τις υποχρεώσεις του Αυγούστου:

1. Φόρος εισοδήματος: Την επόμενη Πέμπτη 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι υπέβαλλαν την δήλωσή τους μετά την 31 η Ιουλίου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στις 31 Αυγούστου. Οι υπόλοιποι κανονικά θα πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει δήλωση 6.015.430 φορολογούμενοι.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά κανόνα εκείνοι που έχουν μεγάλα χρεωστικά εκκαθαριστικά υποβάλλουν τη δήλωση τους τη τελευταία στιγμή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι 2,1 εκατ. φορολογούμενοι μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα καταγραφεί υψηλό των τελευταίων ημερών.

2. ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τη Πέμπτη την τέταρτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

3. Δήλωση μισθωτηρίων: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

4. Τέλος επιτηδεύματος: Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022 δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα ενημερωνόντουσαν ότι απαλλάσσονται φέτος από την πληρωμή του τέλους. Όσοι λοιπόν δεν έλαβαν το email της ΑΑΔΕ αλλά προχώρησαν στις αναγκαίες προσλήψεις και πληρούν τα κριτήρια για να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Δευτέρα 28 Αυγούστου. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η ΑΑΔΕ δεν έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν ήταν δυνατή η διακρίβωση της αύξησης των θέσεων εργασίας ή του ορίου τζίρου.

Τέλος να σημειωθεί ότι η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Πηγή: Newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

“Η Εκάβη στην Θράκη” από το “Θέατρο ΦΑΟΣ” στον Αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου

Επόμενο Άρθρο

Ασφαλιστικές εισφορές: Νέα μείωση στον ορίζοντα, ποια σενάρια εξετάζονται

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...