Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 23:08

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις πλημμύρες στην Πρέβεζα

Μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας, και ειδικά στην περιοχή Φαναρίου, Θεσπρωτικού, σε αρκετά χωριά της Δ.Ε. Ζαλόγγου, της Δ.Ε. Λούρου κ.α. από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Την οργή και το θυμό τους για την κρατική αδιαφορία εξέφρασαν οι πληγέντες κάτοικοι της περιοχής της Δ.Ε. Φαναρίου στην αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ που τους επισκέφθηκε, γιατί όπως είπαν δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα, χωρίς να έχει μέχρι τώρα παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο.

Ολόκληρη η πεδιάδα του Φαναρίου θύμιζε μία μεγάλη λίμνη, και οι δρόμοι είχαν εξαφανιστεί.

Οι καταστηματάρχες και οι βιοτέχνες της περιοχής ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι είναι εγκατεστημένοι σε οικόπεδα του Βιοτεχνικού Πάρκου χωρίς να έχει κατασκευαστεί κανένα έργο υποδομής και κυρίως έργα αποστραγγιστικά και ομβρίων.

Δριμεία ήταν η κριτική τους για έλλειψη συνολικά αντιπλημμυρικών έργων .

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι τα έργα υποδομής που υπάρχουν είναι ξεπερασμένα, έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα και χρειάζεται μια συνολική αντιπλημμυρική παρέμβαση σε όλη την πεδιάδα για το σύνολο της πεδιάδας του Φαναρίου, με επίκεντρο τον Αχέροντα ποταμό.

Σήμερα το μόνο που γίνεται είναι να καθαρίζονται κάποια δένδρα που πέφτουν στο ποτάμι και σε κάποια ρέματα, δηλαδή γίνονται κάποιες αποσπασματικές μικροεπεμβάσεις και αυτό βαφτίζεται αντιπλημμυρική παρέμβαση. Με θυμό οι βιοτέχνες της περιοχής αναφέρθηκαν και στον τρόπο κατασκευής του κόμβου της εισόδου, που αύξησε τα προβλήματα και δρα σαν φράγμα στην απορροή των συσσωρευμένων υδάτων. Μας ανέφεραν επίσης ότι ακόμα δεν βγήκε κανένα κλιμάκιο του κράτους να καταγράψει τις ζημιές που υπέστησαν.(μεχρι15/12)

Δυσφορία εκφράστηκε και για την πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση της για τις ζημιές που υπέστη η περιοχή από τη σεισμική δόνηση τον Μάρτη του 2020.  Για τις ζημιές που υπέστησαν δεν πήραν καμία αποζημίωση, και όσον αφορά στα σχολεία, έγιναν κάποιες επισκευές χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα καταρρεύσουν με ανάλογη σεισμική δραστηριότητα.

Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και άλλες περιοχές και χωριά, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τα κατολισθητικά φαινόμενα με πολλές ζημιές σε υποδομές και σε σπίτια στη Δημοτική Κοινότητα Εκκλησιές.

Ερωτώνται οι κ Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα λάβουν για άμεση αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των πληγέντων;
  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν για ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά της πεδιάδας του Φαναρίου;
  • Τι σχεδιάζουν για την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων της περιοχής και ειδικά αν προγραμματίζουν να διαθέσουν πιστώσεις για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων;
  • Τι μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μικρό χωριό Εκκλησιές, για να αντιμετωπισθούν αυτά τα φαινόμενα, και οι συνέπειές τους για να μείνουν και να επιζήσουν οι λιγοστοί κάτοικοι;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Προηγούμενο Άρθρο

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο της παράκαμψης του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες, αρ. 21. Η ΑΛΛΑΓΗ του π. Δημητρίου Μπόκου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...