Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 20:45

Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Μπογοριτσας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων στον Άσσο Πρεβέζης, η επετειακή εκδήλωση για την Μάχη της Μπογόρτσας κατά την οποία στις 18 Απριλίου του 1821, Σουλιώτες και Λακιώτες ενωμένοι και υπό την καθοδήγηση των, Μάρκου Μπότσαρη, Νότη Μπότσαρη και Γεωργίου Δράκου, αντιμετώπισαν νικηφόρα τα πολυπληθέστερα στρατεύματα τωνΤούρκων κατακτητών.
Η Μάχη της Μπογόρτσας αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων για την τελική νίκη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα γιατί είχε ως αποτέλεσμα να καταρρακωθεί το ηθικό των αντιπάλων αλλά και να καθυστερήσει σημαντικά η ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων που εμάχοντο στην νότια Ελλάδα.
Η παρουσία στην εκδήλωση πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών αλλά και πολλών εκπροσώπων Υπηρεσιών, Φορέων, Συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι στον τόπο μας όχι μόνο δεν ξεχνάμε τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι αλλά επιπροσθέτως τους αποδίδουμε με σεμνότητα, ταπεινότητα και επισημότητα τις αρμόζουσες και οφειλόμενες τιμές.
Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, έδωσαν με χορευτικό δρώμενο, τα παιδιά του δημοτικού ΚΔΑΠ “Το Μελίσσι”.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το έργο των μαθητών του ιδίου ΚΔΑΠ με τίτλο “Το λιθάρι του Μάρκο Μπότσαρη”, το οποίο έλαβε μέρος και βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό που προκήρυξε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου».
Αφετηρία του πίνακα αυτού αποτέλεσε το περιβόητο “Λιθάρι του Μπότσαρη”, το οποίο χρησιμοποίησε ως προκάλυμμα ο Σουλιώτης Ήρωας κατά τη διάρκεια της Μάχης της Μπογόρτσας και φωτογραφία του οποίου αποτελεί τη βάση του έργου.
Η τεχνική πάνω στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του έργου είναι αυτή του κολάζ και συγκεκριμένα τα παιδιά του ΚΔΑΠ, υπό την εκπαιδευτική επιμέλεια των δασκάλων τους, χρησιμοποιώντας διάσπαρτες εικόνες από εφημερίδες, εμπνεύστηκαν και συνέθεσαν εκπληκτικά το πορτραίτο του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, αποτείοντας με τον δικό τους τρόπο τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Κώνστας Βασίλειος
——————————————————————-
* Αντιστράτηγος  Πυρ/κού  Σώματος ε.α.
* Χημικός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
* Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος  
   Δήμου  Ζηρού


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ακροβατικής στην Πρέβεζα (φωτογραφίες-βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Μαχητική η συμμετοχή αριστερών , ριζοσπαστικών και αντικαπιταλιστικών περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη βάση του ΑΚΤΙΟΥ και στην πορεία στη Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...