Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 9:00

Επίσκεψη του Σουηδικού σχολείου FUTURASCHOLAN στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

Από τις 18-25 Σεπτεμβρίου 2023 το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας υποδέχτηκε μια ομάδα μαθητών / μαθητριών (12 ) και 2 εκπαιδευτικών από το  Futurascholan της Στοκχόλμης – Σουηδία.

Η επίσκεψη της μαθητικής ομάδας έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος ‘ InternationalCommunication ‘ που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα σπουδών του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η θεματική που ασχολούνται είναι ‘Οι 17 παγκόσμιοι στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης’ και με βάση τη θεματική αυτή έγινε η σύνδεση και η συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο, που  είναι πιστοποιημένο ως σχολείο ”Πρεσβευτής για τους 17 παγκόσμιους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”. Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση των σύγχρονων διεθνών πολιτικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με επίκεντρο την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 στόχους του OHE.Το μάθημα  διδάσκεται με σκοπό να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα των 17 Στόχων  στην καθημερινότητα μας αλλά και την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών  για την υλοποίηση -στην πράξη- αυτών προς την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Η αντίστοιχη θεματική συζητάται και εξετάζεται στο πλαίσιο του μαθήματος ”Εργαστήρια δεξιοτήτων” για τους Έλληνες μαθητές.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάβανε:

  1. Υποδοχή των μαθητών από τη σχολική κοινότητα- μαθητές, εκπαιδευτικοί, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου –
  2. Παρουσιάσεις των 2 σχολείων και των εκπαιδευτικών συστημάτων των 2 χωρών
  3. Εργαστήρια γνωριμίας των μαθητών και εξοικείωση με τη θεματική ( μέσω της μουσικής, των εικαστικών και του χορού)
  4. Περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους (Μουσείο Νικόπολης, Νεκρομαντείο, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο)
  5. Περιήγηση , ξενάγηση στο Ιστορικό κέντρο της πόλης και τα μνημεία μας (ναούς, κάστρα)
  6. Εκδρομές –περιηγήσεις σε χώρους οικολογικού ενδιαφέροντος (Πηγές Αχέροντα, Λίμνη Ζηρού –Κ.Π.Ε Φιλιππιάδας , Κοκκινοπηλός, Αμβρακικός Κόλπος – Δελφίνια)

Όλες οι δραστηριότητες ήταν σχεδιασμένες ώστε να συνδέονται με κάποιον από τους στόχους (π.χ.  Στόχος 3: Υγεία και ευημερία, Στόχος 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, Στόχος 14 : Ζωή στο νερό , Στόχος 15: Ζωή στη  στεριά, Στόχος 1: Συνεργασία για  τους στόχους) και οι μαθητές μετά την επιστροφή τους θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από τις επί τόπου μελέτες σε χώρους πολιτιστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος για να δημιουργήσουν σχετικές παρουσιάσεις και εργασίες.

Το Σουηδικό σχολείο έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στο 4ο Γυμνάσιο να  ανταποδώσει την επίσκεψη και να συνεχιστούν οι εργασίες στην ίδια θεματική με αντίστοιχες επισκέψεις και μελέτες στη Σουηδική πρωτεύουσα. Έφυγαν από το σχολείο και την περιοχή μας με τις καλύτερες εντυπώσεις,  εδραιώνοντας μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των 2 σχολικών Ιδρυμάτων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί τα επόμενα σχολικά έτη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες , καταρχήν στο Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, που πάντα είναι αρωγός στιςδράσεις μας , ιδιαίτερα τις κυρίες που επιμελήθηκαν το μπουφέ με τα κεράσματα για τους φιλοξενουμένους μαθητές. Στις οικογένειες των μαθητών που απλόχερα άνοιξαν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν  τους μικρούς σουηδούς μαθητές, δείχνοντας έμπρακτα την κουλτούρα της ελληνικής φιλοξενίας. Το Σύλλογο ΔIδασκόντων του 4ου Γυμνασίου, που είναι πάντα ανοικτός στην εξωστρέφεια και τις συνέργειες σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Δημήτριο Στρογγυλό, τον πρώην Γυμναστή που με χαρά δέχτηκε την πρόσκληση για την υλοποίηση του σχετικού εργαστηρίου παραδοσιακών χορών και τέλος την κ. Βαγγέλη και Κακοσίμου που επιμελήθηκαν τα άλλα εργαστήρια στο χώρο του σχολείου.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ                                   Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας                            Βαρβάρα Ζαντραβέλη

Προηγούμενο Άρθρο

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Πρέβεζα για κλοπή από κατοικία

Επόμενο Άρθρο

Λαϊκή Συσπείρωση – Θεματική Εκδήλωση για Σχολική Στέγη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...