Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 7:36

Επίδομα 800 ευρώ: 37.000 αιτήσεις μέσα… σε λίγες ώρες! Αναλυτικά η διαδικασία

Συνεχίζεται η μαζική υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, που άνοιξε τα μεσάνυχτα, για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτήν τη στιγμή, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 37.000, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας!

Και να σκεφτεί κανείς πως σήμερα δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι το ΑΦΜ τους λήγει σε 37.000.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το επίδομα

Στο https://supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ και να ενταχθούν στα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπονται εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο χρόνος υποβολής καθορίζει και το χρόνο πληρωμής του επιδόματος. Αλλά η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του εργαζόμενου. Οι προθεσμίες εισόδου είναι από σήμερα, 1η Απριλίου έως τις 10 του μήνα. Εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 4 ΔΕΝ μπορεί να κάνει την αίτηση πριν από τη σειρά του (4 Απριλίου). Εργαζόμενος με τον αριθμό 2 ως τελευταίο ψηφίο, ΜΠΟΡΕΙ να κάνει την αίτησή του μια μέρα μετά τη σειρά του, δηλαδή στις 3 του μήνα.

Οι προθεσμίες θα παραταθούν και όπως εξετάζεται θα χωριστούν σε τρία δεκαήμερα, με την ίδια σειρά των ΑΦΜ. Το πρώτο δεκαήμερο είναι από 1 ως 10 Απριλίου, το δεύτερο δεκαήμερο θα είναι από 11 ως και 20 Απριλίου και το τρίτο από 21 ως και 30 Απριλίου.

Η σειρά για να γίνει η αίτηση είναι:

Σήμερα, Τετάρτη 1/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 1
Πέμπτη 2/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 2
Παρασκευή 3/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 3
Σάββατο 4/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 4
Κυριακή 5/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 5
Δευτέρα 6/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 6
Τρίτη 7/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 7
Τετάρτη 8/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 8
Πέμπτη 9/4/2020 με ΑΦΜ που λήγει σε 9
Παρασκευή 10/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Η ίδια σειρά των ΑΦΜ θα επαναληφθεί στα δύο επόμενα 10ήμερα (11-20/4 και 21-30/4).

Βήμα βήμα πως θα γίνουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Βήμα 1: Μπαίνετε στο https://supportemployees.yeka.gr

Βήμα 2: Ανοίγει η υπηρεσία. Ο εργαζόμενος πρέπει να πατήσει το «Είσοδος με TaxisNet».

Βήμα 3: Εμφανίζεται το μήνυμα «Εξουσιοδοτώ τον εξυπηρετητή του συστήματος “Εργάνη” να προσπελάσει τα στοιχεία μου (ΑΦΜ) που τηρούνται στην ΑΑΔΕ» και ο εργαζόμενος πρέπει να πατήσει «Εξουσιοδότηση».

Βήμα 4: Το σύστημα (αφού η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς τους TaxisNet) μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία για όποιον δεν έχει το ΑΦΜ που πρέπει. Αν δηλαδή το τελευταίο ψηφίο δεν είναι αυτό που έχει σειρά υποβολής αίτησης, το επόμενο πεδίο δεν ανοίγει και εμφανίζεται μήνυμα ότι «η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε (…) από επιτρέπεται… (και ανάλογα την ημερομηνία)».

Βήμα 5: Ο εργαζόμενος «πατάει» το κουμπί «Υπεύθυνη Δήλωση» και μεταφέρεται στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.

Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται [Ναι] στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.

Συμπληρώνεται [Ναι ή Οχι] στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του εργαζομένου, δηλαδή το τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό) και το e-mail συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. H χρήση κινητού κάνει δυνατή την αποστολή sms και το e-mail την αποστολή ενημερώσεων.

Στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.

Στα στοιχεία αίτησης και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον εργαζόμενο.

Βήμα 6: Ο έλεγχος και η τελική υποβολή. Πριν από την υποβολή, γίνεται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου καθώς μετά την οριστικοποίησή του δεν επιτρέπονται διορθώσεις. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] γίνεται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν λάθη, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής. Το έντυπο της αίτησης θα μπορεί να αποθηκευτεί ή και να εκτυπωθεί. Ο εργαζόμενος ως αποδεικτικό υποβολής θα έχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της πλατφόρμας. Η πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει σε λίγες μέρες, ενώ όσοι δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, λογικά θα συνεννοηθούν με τους ιδιοκτήτες ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από τον κορονοϊό.

Προηγούμενο Άρθρο

Περιφερειάρχης: Η Περιφέρεια Ηπείρου ικανοποιεί άμεσα τα αιτήματα των δημόσιων νοσοκομείων

Επόμενο Άρθρο

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί από τη Δευτέρα 6 Απριλίου ο Δήμος Ζηρού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...