Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 9:31

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Χαμηλές ταχύτητες στις αιτήσεις – Έχει υποβάλλει μόλις ένας στους τέσσερις – Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία

Σχεδόν ένας στους τέσσερις εν δυνάμει δικαιούχους τους επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα, έχει υποβάλλει μέχρι στιγμής αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση και ενώ η σχετική προθεσμία εκπνέει την προσεχή Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 330.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στο myΘέρμανση για τον εν λόγω επίδομα, σε σύνολο 1,2 εκατ. δικαιούχων που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν την κατοικία τους.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου οι χαμηλές ταχύτητες οφείλεται σε δύο πιθανές αιτίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το ενδεχόμενο χιλιάδες νοικοκυριά να μην γνωρίζουν ότι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα και η δεύτερη σχετίζεται με το ενδεχόμενο πολλοί δικαιούχοι να επέλεξαν φέτος άλλες μορφές θέρμανσης όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Να σημειωθεί βέβαια ότι από την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ.

Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως και τις 19 Ιανουαρίου 2024 και αμέσως μετά θα κλείσει για να «τρέξουν» οι έλεγχοι και η διαδικασία προκειμένου το επίδομα θέρμανσης να φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και να αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024.

Μέσα στις λίγες εναπομείνασες ώρες για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για ρεύμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Κριτήρια. Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι:

• Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

• Κύκλος εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες)

• Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Κωδικοί για την αίτηση. Για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα Θέρμανση:

• Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

• Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

3. Λογαριασμός ρεύματος σε ΑΦΜ τρίτου:

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από το πρόσωπο στον ΑΦΜ του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος. Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης αν ο λογαριασμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ΑΦΜ του προσώπου που υποβάλει αίτηση.

4. Επιφάνεια κατοικίας:

Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας δεν επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος.

5. Διπλοκατοικία:

Σε περίπτωση διπλοκατοικίας στην οποία υπάρχει μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (κοινό ρολόι) μόνο ένας μπορεί να υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για τον ηλεκτρισμό. Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

6. Εξαιρέσεις:

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης ή λοιπών καυσίμων εξαιρούνται και δεν δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό.

7. Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση:

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

8. Κοινωνικό τιμολόγιο:

Εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων, και εξαιρεί τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

9. Το επίδομα:

Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

10. Καταχώρηση λογαριασμών ρεύματος στο myΘέρμανση:

Ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώρηση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος. Λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης. Η υποβολή των στοιχείων δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου του 2024.

Προηγούμενο Άρθρο

Η ομάδα του Unique στην Πρέβεζα έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Επόμενο Άρθρο

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...