Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, 1:25

Επίδομα βενζίνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις μέσω gov.gr βάσει ΑΦΜ

Δικαιούχοι είναι περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων. Η αίτηση για την καταβολή του επιδόματος θα γίνει τις πρώτες μέρες με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχου και η πρόσβαση θα γίνεται με χρήση των κωδικών TaxisNet. Μετά από την υποβολή αιτήσεων θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία για το όχημα (ασφάλεια ιχ, τέλη κυκλοφορίας) και τον οδηγό (εισόδημα κλπ).

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,

29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,

30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο τρόπους προκειμένου να λάβουν την επιδότηση. Ο ένας είναι μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί στα πρατήρια καυσίμων. Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν να πιστωθεί το ποσό στο κινητό τους θα κερδίσουν ακόμα 5 ευρώ, στο ποσό της επιδότησης τους. Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν το ποσό που τους αναλογεί να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό

Τα ποσά τα οποία θα πιστωθούν στους δικαιούχους ανέρχονται σε :

30-35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική χώρα και

35-40 ευρώ για τους κατόχους μοτοσυκλετών στα νησιά

40-45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και

50-55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

Το επίδομα καυσίμων το δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο και ελεύθερος επαγγελματίας που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά την κάλυψη του κόστους για κατανάλωση καυσίμων για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Το επίδομα πρέπει να αξιοποιηθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2022.

Αλλιώς το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα, χάνεται. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη «ενίσχυση» είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:

α) Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την ΑΑΔΕ,

β) Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την ΑΑΔ.,

γ) Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης),

δ) Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την ΑΑΔΕ, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας-μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Στην κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στον Λούρο θα προχωρήσει ο Δήμος Πρέβεζας με 105.000 ευρώ

Επόμενο Άρθρο

Καιρός: Έως 27 βαθμούς η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...