Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 10:40

Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας: ”Να εφαρμοστεί άμεσα το ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου”

Παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ψηφίσματος που προβλέπει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης των συναδέλφων εμπόρων δεν έχει προχωρήσει ακόμη κανένα αίτημα.

Καλούμε την δημοτική αρχή να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ώστε οι επαγγελματίες του Δήμου μας να ωφεληθούν από τα προβλεπόμενα της απόφασης.

Παραθέτουμε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες

(Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στις 27-1-2021 )

Χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω των επιπτώσεων των lockdown και της νέας οικονομικής κρίσης που διαφαίνεται.. Έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας μιας και η κυβέρνηση έχει αφήσει αθωράκιστο το σύστημα υγείας.

Στα τεράστια προβλήματα του εμπορικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών εμπόρων συγκαταλέγονται η αύξηση των χρεών τόσο προς τους προμηθευτές όσο και προς το κράτος και τους δήμους, η σοβαρή μείωση των τζίρων τους, η αδυναμία πληρωμής των πάγιων υποχρεώσεών τους (ενοίκια, ΕΦΚΑ, ρεύμα, δημοτικά τέλη κ.α.)..

Τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και σε επίπεδο δήμου ελάχιστα έως μηδαμινά είναι τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Παράλληλα καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης που με πρόσχημα την πανδημία έχει βάλει στο στόχαστρο την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων κάθε Κυριακή, μετά την απαράδεκτη απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας τα προηγούμενα χρόνια τα βλέπουμε καθημερινά. Ενισχύθηκε η θέση και ο τζίρος των μεγάλων καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων ενώ οι μικροί έμποροι δεν κέρδισαν τίποτε άλλο παρά εξαντλητικά ωράρια, όσοι δυστυχώς άνοιξαν κάποιες ελάχιστες Κυριακές.

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά  Εμπορικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένωνβρίσκονται σε κινητοποιήσεις τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη χώρα, απαιτώντας μέτρα στήριξης καθώς και θωράκισης του συστήματος Υγείας.Παλεύουν για να μην μπει λουκέτο στα μαγαζιά τους.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Η υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που ήταν ή βρίσκονται σε αναστολή (ή ως πληττόμενοι) και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ θα προσφέρει πραγματική ανακούφιση:

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα επαγγελματικά οχήματα.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σε σχέση με τα δημοτικά τέλη:

 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) τουλάχιστον μέχρι 30/6/2021
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το έτος 2021 καθώς και για το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα των έκτακτων μέτρων.

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής  είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για   χρέη   προς τους δήμους για 6 μήνες.

 • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους

 

Αριθ. Θέματος : Π.Η.Δ.-2ο

Αριθ. Απόφασης : 3/2021 »

Προηγούμενο Άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑ: Θέλουμε το χρόνο μας πίσω. Φέρνουμε το μέλλον μας τώρα!

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή οι καταγγελίες εκπαιδευτικών του Πρώτου Γυμνασίου Πρέβεζας για παράτυπες αποφάσεις προσωρινής τοποθέτησης και πρόσκληση ανάληψης υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...