Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 14:36

Εμβολιασμοί – του Βαγγέλη Χαρμπή – Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου ΑΡΤΑΣ

του Βαγγέλη Χαρμπή – Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου ΑΡΤΑΣ


Η έξοδος στο φως και το άνοιγμα της οικονομίας έρχεται σε μια κρίσιμη  συγκυρία. Αποτελεί κοινωνική ανάγκη καθώς οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους όπως και οικονομική και οι λόγοι είναι προφανείς. Όμως η πανδημία είναι εδώ και πλέον απαιτείται υπευθυνότητα. Μαζί με τις δομές δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας που οφείλουν να επαγρυπνούν είναι ανάγκη και οι πολίτες να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων. Μόνο έτσι θα ξαναπάρουμε αμετάκλητα τις ζωές μας πίσω και θα προστατεύουμε τις δουλειές και το εισόδημά μας.

Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και είμαστε στην αφετηρία μιας δύσκολης διαδρομής που όμως έχει ως έπαθλο την ελευθερία και την ευημερία μας. Το κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας που επικρατεί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας συνεπάρει και να ξεχάσουμε αυτά που εδώ και 15 μήνες ζήσαμε και προστατεύσαμε.

Όμως για να φτάσουμε ως εδώ -με τις απώλειές μας δυστυχώς- χρειάστηκε να δοθούν μάχες με έναν εχθρό που στην αρχή ήταν εντελώς άγνωστός και που όσο περνούσε ο καιρός διαπιστώναμε τη δύναμη του.

Αυτός ο πόλεμος φαίνεται να έχει κερδηθεί. Η επιστήμη και η Ιατρική κατόρθωσαν σε ελάχιστο χρόνο να βρουν τρόπους, μεθόδους  και σκευάσματα στην αρχή για να κρατήσουν ζωντανούς τους ασθενείς και πλέον για να τους θωρακίσουν με ανοσία και σύντομα εκτιμώ ότι θα υπάρξουν νέα αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα.

Από αυτή εδώ τη θέση και την κατάσταση που πλέον ατενίζουμε με αισιοδοξία της ζωή μας ας  ξαναθυμηθούμε το ζεστό χειροκρότημα όλων στους υγειονομικούς που έμπαιναν στις εντατικές με μοναδικά εφόδια  την αλληλεγγύη και το καθήκον.

Όμως επίσης, πέραν των συμπολιτών μας  που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με την ασθένεια ας ξαναφέρουμε στη μνήμη μας τους υγειονομικούς που νόσησαν και χάθηκαν σε πράξεις αυτοθυσίας.

Ως εκπρόσωπος γιατρών υγειονομικών αισθάνομαι περηφάνεια και συγκίνηση. Αλλά ταυτόχρονα οφείλω να αποδώσω τα εύσημα και στην Πολιτεία σε ότι αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.

Μια εξαιρετικά σύνθετη,  δύσκολη και συντονισμένη επιχείρηση παραλαβής, μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής και χορήγησης εξελίχθηκε με πρωτόγνωρα επιτυχή τρόπο.

Χάρη σε αυτή την επιχείρηση- που όμοια της δεν έχει υπάρξει τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς το  αποτέλεσμα-κτίζουμε μέρα με τη μέρα το πρώτο απόρθητο τείχος ανοσίας και προστασίας.

Είναι η ασπίδα μας ώστε να πάμε παραπέρα και παρακάτω και όσο περνούν οι μέρες οι ρυθμοί επιταχύνονται και νέες ηλικιακές ομάδες προστίθενται στο εμβολιαστικό κοινό.

Η επίτευξη καθημερινά περίπου 110 χιλ. εμβολιασμών σε Πανελλαδικό και 550 σε τοπικό επίπεδο αποτελεί από μόνο του ένα εξαιρετικό ρεκόρ οργάνωσης και συνέπειας,

πλην ελαχίστων περιπτώσεων, αξιοποιήθηκαν όλες οι δόσεις και εμβολιάστηκαν όσοι είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που  υπήρχε ακύρωση την τελευταία στιγμή γινόταν  άμεση αναπλήρωση της δόσης.

Μπορεί οι αριθμοί των κρουσμάτων να μην είναι στα επίπεδα που επιθυμούμε όμως καθημερινά εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι και κάπου εκεί στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε ορθώσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας που θα προστατεύει όλες τις ευαίσθητες ομάδες αλλά και τους ανθρώπους που λόγω δουλειάς κινδυνεύουν περισσότερο.

Συνοψίζοντας η  μόνη λύση για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι:

  • self test
  • τήρηση των Υγειονομικών κανόνων
  • ΕΜΒΟΛΙΑ

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Το πρώτο επίσημο μνημόσυνο του Οδυσσέα Ανδρούτσου το 1865

Επόμενο Άρθρο

Το Polis Market από Δευτέρα 7 Ιουνίου κοντά σας πιο δυνατά και ανανεωμένα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...