Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 6:51

Εγκαίνια για το προσκυνητάρι του Αποστόλου Παύλου στους Αγίους Αποστόλους Πρέβεζας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (photos)

Σημείο αναφοράς για την απανταχού ορθοδοξία αποτελεί το προσκυνητάρι του Αποστόλου Παύλου στο Λιθάρι Πρέβεζας το οποίο εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής παραμονή της γιορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο.

Η πέτρα πάνω στην οποία κάθησε σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση ο ιδρυτής της τοπικής εκκλησίας και δίδαξε τον χριστιανισμό στο πέρασμα του από την Αρχαία Νικόπολη διασώζεται μέχρι σήμερα αποτελώντας τόπο λατρείας για τους πιστούς.

Με το έργο που υλοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα αποτελεί πλέον τοπόσημο για την περιοχή ως τμήμα της θρησκευτικής πολιτιστικής διαδρομής του Υπουργείου Πολιτισμού που αποτυπώνει τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Στον τελευταίο σταθμό του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Πρέβεζα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, οι βουλευτές Σπύρος Κυριάκης και Κώστας Μπάρκας,ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, αντιδήμαρχοι ,η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Αηδώνη, δημοτικοί σύμβουλοι ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αντώνης Μπέζας, εκπρόσωποι φορέων κλπ. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν οι Μητροπολίτες που ταξίδεψαν στην Πρέβεζα από πολλές Μητροπόλεις της χώρας.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου , με τους πιστούς να τηρούν το έθιμο και να περνούν τρεις φορές γύρω από το λιθάρι που βρίσκεται στον παλιό ναό. Μετά το τέλος του Εσπερινού και την ανταλλαγή συμβολικών δώρων ο Παναγιώτατος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες που τον πλαισίωναν υπέγραψε τα Ευαγγέλια στον παλιό και το νέο Ναό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του χαρακτήρισε ιδιαίτερα θερμή την υποδοχή του κόσμου και απεύθυνε θερμές ευχαριστίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Απόστολο Παύλο και τους τοπικούς Αγίους που έδρασαν στη Νικόπολη, ενώ μετά το τέλος των θρησκευτικών εκδηλώσεων αναχώρησε για την Άρτα.

Εγκαίνια του Ιερού Προσκυνηταρίου του Απόστολου Παύλου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αρχαία Νικόπολη, την Ιερά Μονή Φλαμπούρων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας του ΟΦΥΠΕΚΑ (photos)

Επόμενο Άρθρο

Εκδήλωση Μουσικών Τμημάτων Δήμου Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...