Δημοσίευση καλής πρακτικής του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας σε έκδοση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Ημερομηνία:

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας συμπεριλήφθηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής στην έκδοση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με τίτλο: «Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων και το Συμπεριληπτικό Σχολείο του 21ου αιώνα». Σημειωτέον  ότι οι εργασίες του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας εκπροσωπούν ολόκληρη την Ήπειρο , μιας και είναι το μοναδικό σχολείο στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της εισαγωγής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου που περιλαμβάνεται στην έκδοση. Λειτούργησε ως σχολείο πιλότος που καθοδήγησε με εισηγήσεις και άλλα σχολεία να εφαρμόσουν το θεσμό.

Η δημοσίευση αφορά την υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κατά το σχολικό έτος 2020-2021, χρονιά κατά την οποία το σχολείο μας συμμετείχε στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού.

Στο πλαίσιο των τεσσάρων θεματικών κύκλων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε δράσεις που στόχευαν στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, στην ενίσχυση της συνεργασίας, της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας, της ενσυναίσθησης και της ενεργού συμμετοχής τους στη σχολική και κοινωνική ζωή.

Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν στην έκδοση του ΙΕΠ αφορούσαν, μεταξύ άλλων:

  • την καλλιέργεια της ψυχοκοινωνικής υγείας και της ενσυναίσθησης,
  • την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχολικού εκφοβισμού (bullying),
  • την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάληψη πρωτοβουλιών για ένα πιο βιώσιμο σχολικό περιβάλλον,
  • την εξοικείωση των μαθητών με θέματα επιχειρηματικότητας, επαγγελμάτων και οικονομικού αλφαβητισμού,
  • τη δημιουργία μαθητικών έργων και ψηφιακών παρουσιάσεων.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 162 μαθητές/μαθήτριες και υλοποιήθηκαν 5 έργα, με τη συμμετοχή και καθοδήγηση δύο εκπαιδευτικών του σχολείου.

Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά στη μαθητική εμπειρία, καθώς οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από διαδικασίες συζήτησης και αυτοαξιολόγησης ανέδειξαν το ενδιαφέρον τους για βιωματικές και ομαδικές δραστηριότητες, οι οποίες προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου της πανδημίας και πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω διαδικτυακών εργαλείων.

Η συμπερίληψη της δράσης του σχολείου μας στην έκδοση του ΙΕΠ αποτελεί σημαντική αναγνώριση της προσπάθειας μαθητών και εκπαιδευτικών για ένα σχολείο που καλλιεργεί όχι μόνο γνώσεις, αλλά και δεξιότητες ζωής, συνεργασίας, δημιουργίας και ενεργού πολιτειότητας.

Το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας συνεχίζει να επενδύει σε καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, με στόχο ένα σύγχρονο, δημιουργικό και συμπεριληπτικό σχολείο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Οι δημοσιογράφοι του onprevezanews.gr σας ενημερώνουν 24ωρες το 24ωρο για όλες τις εξελίξεις στην Πρέβεζα, την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Κόσμο. Υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων που έλαμψαν στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Τη Σύναξη πάντων των Αγίων που διαλάμψαντων στην τοπική...

Βιβλιοπαρουσίαση του ΚΚΕ στην Πρέβεζα για την πρόληψη και τις υγειονομικές ανισότητες

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Πρόληψη: ταξική προσέγγιση της...

Πολιτική σύσκεψη του ΚΚΕ στο Καναλάκι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό

Πολιτική σύσκεψη στο Καναλάκι διοργανώνει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου...