Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 19:02

Γιώργος Νίτσας: ”Η τοποθέτησή μου επί του Επιχειρησιακού προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας”

Θα ξεκινήσω με κάτι που πιστεύω ότι έχει νόημα ως παρατήρηση. Ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να μας λέει ιδέες που ούτε καν τις πιστεύει. Είναι στην λογική του Πες Πες Πες κάτι μένει. Δυστυχώς αυτό που μένει είναι μια χαμένη ευκαιρία για τον δήμο  και τους δημότες μας. Μία ακόμη παρατήρηση με νόημα κυρίες και κύριοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι,  ως παράταξη πρώτα και κύρια σεβόμαστε τον ρόλο των γυναικών στην αυτοδιοίκηση.

Σήμερα μαζί μας είναι μόνο η κ. Παπαδημητρίου αλλά οφείλω να πω ότι  είναι μία σημειολογική αναφορά, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το σοβαρό ρόλο που επιτελούν οι γυναίκες στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση, όπως και στην κοινωνική ζωή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι… οι κυρίες προηγούνται! Ερχόμαστε σήμερα σε μία μονοθεματική συνεδρίαση να συζητήσουμε την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Πρέβεζας, ετών 2020-2024. Την πρώτη φάση του Σχεδίου. Για ακόμη μια φορά.Και σε αυτή τη φάση έχει συμπληρώσει με ανεπαρκέστατο τρόπο τη λέξη Στρατηγικός Σχεδιασμός ο Δήμαρχος. Σήμερα θα είμαι σκληρός απέναντι στην δημοτική αρχή και στον δήμαρχο κ. Γεωργάκο.

Και θα είμαι σκληρός, γιατί ο τόπος μας αξίζει να προχωρήσει με όραμα και προγραμματισμό. Κι εσείς όχι μόνο δεν έχετε προγραμματισμό, όραμα αλλά  δεν πάτε και μπροστά τον τόπο. Έχετε στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και μία επικοινωνιακοί φούσκα με τους συνεργάτες σας για να καλύψετε την πολιτική σας ανυπαρξία στο τιμόνι του Δήμου Πρέβεζας. Με ανακοινώσεις σας που εμπεριέχουν πολλές ανακρίβειες και παραποιημένα στοιχεία εμφανίζεστε βασιλικότερος του βασιλέως.

Αλλά η πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα από όσα δημοσιεύετε. Δε θα είμαι συνεπής απέναντι στην παράταξή μου, απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο και απέναντι στους δημότες της Πρέβεζας, αν σήμερα δεν σας πω ότι είστε συνολικά ως δημοτική αρχή κατώτεροι των περιστάσεων. Και θα δικαιολογήσω την άποψή μου με επιχειρήματα.  Αρχικά θα δώσω δύο ορισμούς: Το Επιχειρησιακό Σχέδιο με βάση όσα κυκλοφορούν στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι:  το   στάδιο που βρίσκεται  ένας οργανισμός ο δήμος μας, υποδεικνύει πού θέλει να φτάσει τον δήμο μας  και υπογραμμίζει με ποιο τρόπο θα φτάσει εκεί.

Είναι μια γέφυρα μεταξύ της ιδέας και της πραγματικότητας. Και κυρίως που θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθεί. Ο Στρατηγικός σχεδιασμός είναι μια διαδικασία ενός οργανισμού για να καθορίσει και να υλοποιήσει την στρατηγική του ή την κατεύθυνση και την λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατανομή των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου και των ανθρώπων, για να συνεχίσει αυτή τη στρατηγική στην πραγματοποίηση του οράματος για την πόλη. Είναι ένα πλήρες έγγραφο και όχι οι σελίδες που μας έχετε αραδιάσει για το ανύπαρκτο όραμά σας.

Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Σέβομαι απόλυτα τη δουλειά των υπαλλήλων. Έχουν κάνει μία ικανοποιητική λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης. Όπως να ευχαριστήσω και την επιτροπή διαβούλευσης, τους συλλόγους και γενικά όσους έκαναν προτάσεις όλο αυτό το διάστημα. Και τους αξίζει ο σεβασμός και τα συγχαρητήρια. Όμως εδώ είναι πολιτικό το θέμα.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η δημοτική αρχή όχι Στρατηγικό Σχεδιασμό δεν έχει αλλά κάτι μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια που χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, νομίζοντας ότι οι Πρεβεζάνοι είναι ιθαγενείς και δεν γνωρίζουν τον Δήμο που ζουν και τα προβλήματα που βιώνουν. Θα πρέπει να πω ωστόσο -και ίσως αυτό σας κάνει έκπληξη- ένα μπράβο στη δημοτική αρχή.

Ένα μπράβο γιατί μέσα στην πολιτική της ανεπάρκεια, άκουσε ορισμένες από τις προτάσεις μας που διατυπώσαμε τόσο στον απολογισμό πεπραγμένων, όσο και δημόσια. Επιτέλους μας ακούτε και σιγά-σιγά κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είδαμε ότι στις διορθώσεις που κάνατε συμπεριλάβατε στον στρατηγικό σας σχεδιασμό τον ειδικό στόχο: “Δημιουργία δημοτικού γηροκομείου, καθώς και ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων”.

Θυμίζω ότι έχουμε προτείνει σειρά μέτρων και πολιτικών όπως:

 • Ίδρυση και διαρκή ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας
 • Αύξηση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με συνεισφορά του Δήμου
 • Δημιουργία τοπικών δομών υποστήριξης των καρκινοπαθών συνδημοτών μας
 • Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια
 • Ξενώνα Φιλοξενίας
 • Δημοτικό Γηροκομείο
 • Διεκδίκηση περιφερειακού ιατρείου στη Δ.Ε. Ζαλόγγου.

Επιτέλους με χαρά μας διαπιστώνουμε ότι μας ακούτε και αυτό είναι ένα βήμα για να πάμε μπροστά. Η “Ανάπτυξη Τώρα” θέλει το καλό του τόπου και δεν κινείται με μικροπολιτικά συμφέροντα. Προσθέσατε επίσης τον ειδικό στόχο: “Αξιοποίηση ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που ζουν στην Πρέβεζα για τη διάσωση και σύγχρονη ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού”.                                        Επίσης … ευτυχώς που υιοθετείτε τις προτάσεις μας!

Εμείς βέβαια είχαμε προτείνει επιπλέον και τη δημιουργία ενός παγκοσμίου συμβουλίου Πρεβεζάνων με τη συμμετοχή συμπατριωτών μας που ζουν στο εξωτερικό, μέσω ενός ψηφιακού συμβουλίου. Μιλάτε επίσης επιπλέον για ενίσχυση της δασοπροστασίας. Μα καλά εσείς εδώ δεν μας λέγατε στο δημοτικό συμβούλιο όταν φέραμε το θέμα, ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Τι άλλαξε;

Είχαμε προτείνει συγκεκριμένα: Πρόταση για δημιουργία υπηρεσιών πυρανίχνευσης και την οργάνωση πυροπροστασίας και δικτύου εθελοντών. Ευτυχώς που μας ακούτε έστω και τώρα, λίγο πριν το τέλος της θητείας σας. Κάναμε όμως και άλλες προτάσεις, που δεν έχουν συμπεριληφθεί και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες όπως:

 • Εκπόνηση Τριετούς Πλάνου Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων του Δήμου Πρέβεζας.
 • Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων με κέντρο αναφοράς την ποιότητα ζωής του δημότη και την αειφόρο ανάπτυξη κάτι αναφέρατε πριν λίγο.
 • Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Αρχαίας Νικόπολης για ένταξη στην UNESCO.
 • Master Plan αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του αστικού ιστού της πόλης της Πρέβεζας.
 • Μελέτη καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πρέβεζας.
 • Πολυετές σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου Πρέβεζας.
 • Συγκρότηση πρότασης για την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων της Πρέβεζας.
 • Σχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέας και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
 • Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας.
 • Ξεκάθαρη πρόταση για τη λειτουργία και την ενίσχυση του θεσμού των κοινοτήτων με την δίκαιη κατανομή πόρων.

Κύριε Γεωργάκο, εσείς και η δημοτική αρχή δεν μπορέσατε να σταθήτε στο ύψος περιστάσεων ενός Δήμου-διαμάντι, όπως είναι ο Δήμος Πρέβεζας. Όπως έχουμε ξαναπεί, το όραμα το δικό μου και της “Ανάπτυξης Τώρα” για το Δήμο Πρέβεζας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού Δήμου με δημότες “ερωτευμένους” με τον τόπο τους! Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που θα προκύψει από το συγκεκριμένο όραμα για την Πρέβεζα θα βασίζεται πάνω σε τρεις βασικές αρχές:

-Ποιότητα ζωής για τους δημότες

-Ανάπτυξη και οικονομική προκοπή

-Κοινωνική συνοχή και συνεργασίες δημοτών

Η “Ανάπτυξη Τώρα” οραματίζεται μία Πρέβεζα σημείο-αναφοράς για τη Βορειοδυτική Ελλάδα, με συμμετοχική-δημοκρατική λειτουργία και αναπτυξιακή προοπτική. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας και του σχεδιασμού μας θα είναι ο δημότης. Και γύρω από αυτόν θα περιστρέφονται όλοι οι στρατηγικοί μας στόχοι και η υλοποίησή τους.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” είναι η παράταξη που θα πάει μπροστά τον Δήμο Πρέβεζας με μία νέα κουλτούρα για την αυτοδιοίκηση, με πλατιά συναίνεση και συγκρούσεις με κατεστημένα που θέλουν την Πρέβεζα, πόλη των λίγων και όχι πόλη των πολλών.  Πιστεύουμε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Πάρα πολλά που αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο υπάρχουν και στο προηγούμενο. Δυστυχώς ακόμη και αυτά που θα μπορούσατε να τα είχατε υλοποιήσει δεν το κάνατε. Θα ψηφίσουμε παρόν γιατί δεν διαφωνούμε με την δουλειά όλων όσον ασχολήθηκαν αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο που λειτουργείτε ως δημοτική αρχή.

Εμείς είμαστε “οπαδοί” του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…  Και έτσι θα πορευτούμε.

ΝΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

”ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ”


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Το 3ο συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco, στα Ιωάννινα 3-5 Ιουνίου 2022

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...