Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:38

Γιώργος Νίτσας: “Είναι αναγκαιότητα η Πρέβεζα να αποκτήσει στεγαστική πολιτική”

Οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι σύγχρονοι Δήμοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι τεράστιες και δυστυχώς η πολιτικά και διοικητικά παραπαίουσα παράταξη του “Δήμου της Καρδιάς μας”, δεν ασχολείται ούτε με τα μικρά ούτε με τα μεγάλα ζητήματα του τόπου για να δοθούν λύσεις.

Είναι αναγκαιότητα η Πρέβεζα να αποκτήσει στεγαστική πολιτική. Το έχει ανάγκη για να σταθεί και να αναπτυχθεί βιώσιμα υπέρ των δημοτών της.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε όλους τους Δήμους της χώρας (αλήθεια ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμμετείχε;) σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “ Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” που διοργανώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Εκεί, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, αναδείχθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί στην Θεσσαλονίκη και στην Νάουσα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζουν όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας μας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδεικνύεται καίριας σημασίας στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων.

Στο ένα σκέλος ενός τέτοιου σχεδιασμού μπαίνουν τα άτομα που δεν έχουν στέγη. Υπήρξαν δυστυχώς και στην πόλη της Πρέβεζας περιπτώσεις αστέγων το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπου διαπιστώθηκε πως υπάρχει μία δυσκολία συντονισμού αυτοδιοίκησης και κράτους. Ευτυχώς όμως δεν υπάρχει το φαινόμενο συχνής παρουσίας αστέγων στο Δήμο, όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ευτυχώς για την πόλη μας.

Στο άλλο σκέλος ενός τέτοιου σχεδιασμού μπαίνει το ζήτημα της ισόρροπης αστικής ανάπτυξης και η λύση στεγαστικών προβλημάτων.

Στο Δήμο Πρέβεζας η ζήτηση αγοράς σπιτιών είναι σημαντικά αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως στεγαστικά ζητήματα, όπως:

-Οι ιδιοκτήτες σπιτιών ενοικιάζουν σπίτια για λίγους μήνες το χρόνο και τους άλλους μήνες τα αξιοποιούν τουριστικά.

-Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για όσες οικογένειες με δύο και τρία παιδιά θέλουν να ενοικιάσουν κατοικία στην Πρέβεζα.

-Φοιτητές στο Τμήμα Λογιστικής και σπουδαστές της ΑΕΝ Ηπείρου δεν μπορούν εύκολα να ενοικιάσουν σπίτι στην Πρέβεζα.

Λύσεις υπάρχουν και καταδείχθηκαν στην εκδήλωση που έγινε, βασισμένες στη λογική ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει λόγο στο στεγαστικό ζήτημα.

Τις λύσεις αυτές προτείνει και η “Ανάπτυξη Τώρα”.

Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Δήμος να ζητήσει να αξιοποιήσει τα “ορφανά” ακίνητα του Κτηματολογίου και όχι αυτά να καταλήξουν γενικά στο δημόσιο.

Θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει τη λεγόμενη “τράπεζα γης”. Η “Ανάπτυξη Τώρα” εξάλλου έχει προτείνει ήδη (ο Δήμαρχος μας αγνόησε) τη σύνταξη μίας μελέτης καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Θα πρέπει να διερευνήσει ο Δήμος πιλοτικά προγράμματα που ήδη “τρέχουν” σε άλλους Δήμους, όπως ο Φορέας Παροχής Κοινωνικής και Προσιτής Κατοικίας και το πρόγραμμα “Κοινωνική Κατοικία”, καθώς υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Προσήλωση στον στόχο της οικονομικά προσιτής κατοικίας.

Όλα αυτά βέβαια πηγάζουν από το πως οραματίζεται μία δημοτική αρχή έναν Δήμο και το μέλλον του.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” θέλει έναν Δήμο που θα προσελκύει πολίτες να ζήσουν και να προκόψουν στην Πρέβεζα. Έναν Δήμο που θα παρέχει ποιότητα ζωής.

Και ο κ. Γεωργάκος και ό,τι έχει απομείνει από την παράταξή του δεν μπορεί να υλοποιήσει το στόχο αυτό.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” έχει και το όραμα και τις απαντήσεις και όρεξη για δουλειά.

Και μόλις της δοθεί η εμπιστοσύνη θα το αποδείξει κιόλας!

Για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΤΣΑΣ


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση – Απελευθερώνεται το ωράριο

Επόμενο Άρθρο

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για «κυκλοφοριακή ανάσα» στην Πάργα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...