Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 13:46

Βαγγέλης Κύρλας: ”Ναι στα self test υπό προϋποθέσεις…”

Τέλος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού-εξπρές της κυβέρνησης για τα δέκα εκατομμύρια self tests, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει τα ονόματα των 30 εταιρειών που δήλωσαν ενδιαφέρον.

Θα ακολουθήσει η τεχνική αξιολόγηση από επιτροπή τριών καθηγητών και αύριο ο φάκελος θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυβματικού ελέγχου.

Η απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει τη διαδικασία των self test στο επίκεντρο της προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας, πετώντας το… μπαλάκι σε πολίτες και εργαζόμενους, έχει ήδη συγκεντρώσει πυρά από κόμματα, ειδικούς, αλλά και επιστήμονες.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση αντιπολίτευσης-κυβέρνησης για τον διαγωνισμό καθεαυτό, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για την διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, τα εν λόγω τεστ είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (κανένα από τα self-test που κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. δεν διαθέτει σήμανση CE, ενώ απαιτείται επανέλεγχος με μοριακό τεστ).

Σοβαρές είναι οι αντιδράσεις και από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι καλούνται να μπουν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της διάθεσης των τεστ στους πολίτες.

Το onprevezanews.gr ζήτησε από τον φαρμακοποιό Βαγγέλη Κύρλα, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών για την Ήπειρο την άποψή του για τα self test και τον ρόλο που θα παίξουν τα φαρμακεία στην προσπάθεια της κυβέρνησης κατά της Πανδημίας.

”Είναι κάτι καινούριο για εμάς, ουσιαστικά ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε για τα self test. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου άμεσα επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας και θέσαμε τους προβληματισμούς μας. Δεν είμαστε αντίθετοι να βοηθήσουμε την κοινωνία να περάσει αυτό τον σκόπελο του κορονοϊού, αλλά όμως, αλλά θα πρέπει να γίνεται με κανόνες και κάποια πρωτόκολλα” είπε χαρακτηριστικά και συνεχίζει: ” Εμείς δεν μπορούμε να ενημερωνόμαστε ούτε από τα Μ.Μ.Ε για κάτι που μας αφορά άμεσα και θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, τα λεγόμενα πρωτόκολλα΄΄.

Όσον αφορά αν υπάρχουν δυσκολίες το να κάνει ο πολίτης το self test στα φαρμακεία ή να το προμηθευτεί από αυτά, ο φαρμακοποιός κ. Κύρλας είπε: ”το να το προμηθευτεί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γίνεται η καταγραφεί του από εμάς ότι το παρέλαβε χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ. Το ουσιαστικό πρόβλημά μας είναι το να το κάνει και αυτό γιατί η πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού. Δηλαδή δεν έχουμε κάνει όλοι το εμβόλιο, πόσο μάλλον το προσωπικό που έχουμε. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους πολίτες και να προστατευτούμε όταν δεν έχουμε κάνει εμείς οι ίδιο το εμβόλιο…΄΄

Ακούστε τι δήλωσε στην κάμερα του onprevezanews.gr ο φαρμακοποιός Βαγγέλης Κύρλας:

Προηγούμενο Άρθρο

Καταληκτική ημερομηνία η 15η Μαίου για το σχέδιο πόλης.

Επόμενο Άρθρο

Προγραμματισμός προσλήψεων στον Δήμο Πρέβεζας για την επόμενη 5ετια

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...