Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 7:39

Βίκτωρ Ελιέζερ για το σχόλιο του Κώστα Μπάρκα (ΣΥΡΙΖΑ) για την κιπά: Απαράδεκτη αναπαραγωγή ενός αντισημιτικού στερεότυπου

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε το αντισημιτικό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα μετά την ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για την υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Οταν το Ισραήλ στήριξε με επίσημη δήλωση την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στο Ανατολικό Αιγαίο, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter: «Η πιο ξεκάθαρη δήλωση υποστήριξης των Ελληνικών θέσεων και Δικαιωμάτων και η πιο ξεκάθαρη καταδίκη των Τουρκικών ενεργειών ήρθε από τον πραγματικό και φυσικό μας Σύμμαχο στην Αν. Μεσόγειο, το Ισραήλ! Το ευχαριστούμε και δεν ξεχνάμε ποτέ τους φίλους μας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην ανάρτηση και σχολίασε: «ο τυχοδιώκτης αντιπρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης πριν φορέσει κιπά».

ΓΓ Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος: Απαράδεκτο σχόλιο πολιτικής σκοπιμότητας

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ελιέζερ και ζήτησε το σχόλιο του για την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα για την κιπά σε μία προσπάθεια πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Ελιέζερ μεταξύ άλλων τόνισε πως ένας τέτοιος συσχετισμός δεν είναι παρά η αναπαραγωγή ενός αντισημιτικού στερεότυπου που υπονοεί ότι όποιος μη Εβραίος φορέσει τη «κιπά», γίνεται υποχείριο της δήθεν εβραϊκής παντοδυναμίας και πρόσθεσε πως είναι βέβαιος ότι η απαράδεκτη αυτή αναφορά δεν απηχεί τις απόψεις κανενός δημοκρατικού κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το σχόλιο του κ.Ελιέζερ στο iefimerida.gr

«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που για ακόμα μια φορά θρησκευτικά σύμβολα χρησιμοποιούνται ως όπλα στην πολιτική αντιπαράθεση και μάλιστα δια στόματος μέλους του Ελληνικού κοινοβουλίου. Την «κιπά», το παραδοσιακό καπελάκι, το φορούν όλοι οι άνδρες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, όταν εισέρχονται είτε σε συναγωγές είτε σε ιερό τόπο της Εβραϊκής θρησκείας. Είναι ένδειξη σεβασμού προς τα ήθη και τους κανόνες της Εβραϊκής θρησκείας.

Θα θυμίσω λοιπόν ότι τη «κιπά» την έχουν φορέσει όλοι ανεξαιρέτως οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που έχουν επισκεφθεί την αίθουσα μνήμης των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο ίδρυμα Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα τους και όλοι οι Έλληνες Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί που επισκέφθηκαν το Ισραήλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Είναι λοιπόν απαράδεκτο οιοδήποτε σχόλιο που αποδίδει στη «κιπά» συμβολισμούς πολιτικής σκοπιμότητας διότι ένας τέτοιος συσχετισμός δεν είναι παρά η αναπαραγωγή ενός αντισημιτικού στερεότυπου που υπονοεί ότι όποιος μη Εβραίος φορέσει τη «κιπά», γίνεται υποχείριο της δήθεν εβραϊκής παντοδυναμίας. Είμαι βέβαιος ότι η απαράδεκτη αυτή αναφορά δεν απηχεί τις απόψεις κανενός δημοκρατικού κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Τα μαζεύει ο Μπάρκας

Μετά την έντονη αντίδραση του ΓΓ του ΚΙΣ, Βίκτωρα Ελιέζερ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώθηκε και έγραψε:

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Πρέβεζα – Σβήστηκε έγκαιρα χάρη στην επέμβαση της πυροσβεστικής

Επόμενο Άρθρο

TAEKWON DO SUMMER CAMP – Στην Πρέβεζα ο GM Στυλιανίδης Γεώργιος

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...