Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 0:36

Αρχαιολογική ανακάλυψη: Ανασύρθηκε από τη θάλασσα κεφαλή αγάλματος της ρωμαϊκής περιόδου (φωτογραφίες-βίντεο)

Κάτω από άκρα μυστικότητα και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αρχών, ανασύρθηκε από το βυθό και σε βάθος περίπου 14 μέτρων η κεφαλή ενός αγάλματος της ρωμαϊκής εποχής.

Την αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης, ο οποίος πραγματοποιώντας ελεύθερη κατάδυση στα πλαίσια προπόνησης, βρήκε σε θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας το αρχαιολογικό αυτό εύρημα σε βάθος 14 περίπου μέτρων.”Γέμισα με τρομερό άγχος για τρία βράδια δεν μπόρεσα να κοιμηθώ και αυτό μέχρι να πάω με τις αρχές να το ανασύρουμε από τον βυθό” τονίζει αποκλειστικά στο onrpevezanews.gr ο Δημήτρης Καραμανίδης.

Ο ίδιος επικοινώνησε άμεσα με τον νομικό του σύμβουλο, τον δικηγόρο Βασίλη Γιάπρο, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Έτσι λοιπόν παρουσία κλιμακίου του λιμεναρχείου, αρχαιολόγων της ΕΦΑ Πρέβεζας του δικηγόρου Βασίλη Γιάπρου, ο Δημήτρης Καραμανίδης κατεύθυνε τις αρχές στο ακριβές σημείο που είχε δει το αρχαίο αυτό εύρημα που κανείς μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνώριζε τίποτε παραπάνω. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας φόρεσε την καταδυτική του στολή και βούτηξε στο νερό, για να ανασύρει ο ίδιος το εύρημά του.

Έπειτα από 15 λεπτά προσπαθειών και 4 βουτιές στο σημείο, ο Δημήτρης Καραμανίδης κατάφερε και έφερε στην επιφάνεια την αρχαία αυτή κεφαλή, την οποία και παρέδωσε προσωπικά στα χεριά των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγω για κεφαλή αγάλματος των ρωμαϊκών χρόνων κατασκευασμένη από Πεντελικό μάρμαρο, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια έπειτα από έρευνα των ειδικών.

Το αρχαίο αυτό εύρημα με απόλυτη ασφάλεια μεταφέρθηκε από τους άντρες του κλιμακίου του λιμενικού στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης όπου και παραδόθηκε στα χέρια των αρχαιολόγων, αφού πρώτα δόθηκαν όλα τα στοιχεία και το συμπληρώθηκε το έγγραφο της παράδοσης-παραλαβής. Ο Δημήτρης Καραμανίδης δεν έκρυβε καθ’ όλη την διάρκεια της μεταφοράς της αρχαίας κεφαλής από το λιμάνι στο Μουσείο τον ενθουσιασμό του από την πράξη του αυτή, αφού δεν είναι φαινόμενο που το παρατηρούμε καθημερινά.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένας νέος άνθρωπος με ήθος και αξίες με τις οποίες μεγάλωσε μέσα στην οικογένειά του, οι οποίες τον ακολουθούν σε κάθε του πράξη.

Μάλιστα ο ίδιος αναφώνησε ”Για την Πρέβεζα ρε γαμώτο… για την Ελλαδίτσα μας…”, συμπληρώνοντας ότι για τον ίδιο είναι μεγάλη χαρά…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για εικονιστική κεφαλή αγάλματος, πιθανότατα της περιόδου των Αντωνίνων ή των Σεβήρων (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), η οποία είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο. Το εύρημα είναι σχεδόν ακέραιο, εκτός από τμήματα της κόμμωσης, τη μύτη, το δεξί αυτί καθώς και μικρό τμήμα του πηγουνιού.

Η κεφαλή μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, όπου ξεκίνησαν άμεσα εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησής του.

Τόσο ο ίδιος ο Δημήτρης Καραμανίδης όσο και ο δικηγόρος Βασίλης Γιάπρος μιλώντας στην κάμερα του onprevezanews.gr τόνισαν ότι ευχή τους είναι το συγκεκριμένο εύρημα να παραμείνει στην Πρέβεζα και να βρει θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, προκειμένου να έχουν όλοι οι Πρεβεζάνοι, αλλά και οι επισκέπτες την χαρά να το θαυμάσουν.Το onprevezanews.gr ευχαριστεί τον Δημήτρη Καραμανίδη και τις αρχές που μας παραχώρησαν την άδεια προκειμένου να καταγράψουμε αυτό το πραγματικά μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Σημείωση: Το onprevezanews.gr είχε από την πρώτη στιγμή στα χέρια του αυτό το πολύτιμο υλικό και αφού το είχε παραδώσει στις αρμόδιες αρχές, περίμενε το ”πράσινο φως”  από το υπουργείο Πολιτισμού για την δημοσιοποίησή του, προκειμένου να θαυμάσουν όλοι την εξαιρετική πράξη του συμπολίτη μας Δημήτρη Καραμανίδη.

Δείτε το βίντεο με όλες τις ενέργειες για την σπουδαία αυτή ανακάλυψη:

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με μέλη του Δ.Σ. ΤΟΕΒ Αχέροντα

Επόμενο Άρθρο

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...