Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 16:33

Απεργία Εστίαση: Καθολικό το κλείσιμο της εστίασης στην Πρέβεζα

Καθολικό ήταν το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης στην Πρέβεζα στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ για σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Στην πόλη της Πρέβεζας έκλεισαν όλα τα καταστήματα που έχουν σχέση με τον καφέ ή το φαγητό, πλην 3 καφενείων, ενώ καφέ προσέφεραν στους πελάτες τους φούρνοι και ζαχαροπλαστεία που έχουν τραπεζάκια στον εξωτερικό τους χώρο.Και στην Πάργα σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Δημήτρη Τσοβίλη, καθολική ήταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων πλην ενός φούρνου που φτιάχνει και καφέ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης και συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας Σπύρος Κόκκαλης μιλώντας στο onprevezanews.gr είπε: ”Το κλείσιμο των καταστημάτων άγγιξε το 100% με ελάχιστες εξαιρέσεις (καφενεία). Ο κλάδος μας πρέπει να είναι ενωμένος και να διεκδικούμε όλοι μαζί λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”.

Στην Αθήνα μέλη της ΠΟΕΣΕ έκλεισαν τους δρόμους έξω από το υπουργείο καταθέτοντας ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στην Αθήνα βρίσκεται και ο Δημήτρης Τσοβίλης, ο οποίος μιλώντας στο onprevezanews.gr είπε: ” Ο κλάδος της εστίασης πέρασε πολλά. Βάλαμε πλάτες για την Πανδημία και μείναμε κλειστοί πολλούς μήνες. Περάσαμε πολύ δύσκολα. Δεν ζητάμε τίποτε άλλο παρά τα αυτονόητα από την κυβέρνηση”.

Να θυμίσουμε ότι η ΠΟΕΣΕ πραγματοποίησε την Πανελλαδική απεργία στον κλάδο της εστίασης με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. “Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων”, υποστηρίζει.

Προηγούμενο Άρθρο

11 τα νέα κρούσματα στις σχολικές μονάδες της Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

”Πάτησε” Ελσίνκι ο Α.Γ.Σ Καλλισθένης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...