Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 9:56

Αναφορά του Υπουργείου Πολιτισμού στο Νεκρομαντείο στο Facebook

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε στην επίσημη σελίδα του στο facebook σε αναφορά για τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου.

Με τίτλο: ”Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας επισκεπτόμαστε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας”. #greekculturalheritage

Ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου, στην #Πρέβεζα.

Βρίσκεται στην πεδιάδα του κάτω ρου του Αχέροντα ποταμού, σε έναν χαμηλό λόφο πάνω από το σημερινό χωριό #Μεσοπόταμος του Νομού Πρέβεζας, στη συμβολή του Αχέροντα με τον Μαύρο (αρχαίος Κωκυτός), που σμίγει λίγο βορειότερα με τον Βουβό (αρχαίος Πυριφλεγέθων).

Ο χώρος περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα των ελληνιστικών χρόνων, που έχει ως πυρήνα κεντρικό κτήριο με υπόγεια αίθουσα-κρύπτη, διαδρόμους και βοηθητικά δωμάτια. Επάνω στο αρχαίο συγκρότημα ιδρύθηκε η #Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Λυκούρεσης, από τον οποίο σώζεται σήμερα το καθολικό, ενώ τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε στον χώρο διώροφη οχυρή κατοικία με πύργο, στον τύπο της «κούλιας».

Το ελληνιστικό συγκρότημα ερευνήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σ. Δάκαρη, ο οποίος με βάση τις αρχαίες πηγές και ποικίλα ευρήματα το ταύτισε με το φημισμένο #Νεκρομαντείο του #Αχέροντα, ενώ έχουν διατυπωθεί και αντίθετες απόψεις, για την ερμηνεία του συγκροτήματος ως οχυρής κατοικίας.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος, με υποδομές και για #ΑμεΑ, ενώ στο εσωτερικό της οθωμανικής κούλιας λειτουργεί μικρός εκθεσιακός χώρος.

Το υπουργείο Πολιτισμού ευχαρίστησε τέλος την ΕφΑ Πρέβεζας για την παραχώρηση του υλικού (φωτογραφίες).Φωτογραφίες: Γιώργος Μαλαμίδης


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πυγμάχος Λευτέρης Τσεβρενίδης από την Ν. Κερασούντα στην Εθνική Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Έγκλημα στα Ιωάννινα – Βρέθηκε νεκρή Αμερικανίδα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...