Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε σε 11 Δήμους η χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πολύ σύντομα ξεκινούν τα πρώτα έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων.
Στην επιλογή των συγκεκριμένων αναπλάσεων, καθοριστικό παράγοντα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν εγκαίρως φροντίσει για την μελετητική ωριμότητα των έργων, την τεκμηρίωση της οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιμότητάς τους και την επίλυση των όποιων πολεοδομικών, χωροταξικών, ιδιοκτησιακών και άλλων εκκρεμοτήτων.
Αυτή είναι μία από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, που μόλις τη διαβάσει κάποιος Πρεβεζάνος, αυθόρμητα του βγαίνει ένα παράπονο και μαζί αρκετά ερωτήματα.
-Γιατί μέσα σ’ αυτούς τους Δήμους να μην είναι και η Πρέβεζα;
-Ποιος φταίει και μια πόλη, που διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά έχει και τεράστιες ελλείψεις, να μη μπορεί να πετύχει τέτοιου μεγέθους χρηματοδοτήσεις;
-Γιατί η Δημοτική Αρχή Πρέβεζας, αντί να δαπανά τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους της «σε φρου – φρου και αρώματα», να μην τους διαθέτει στην ωρίμανση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων, που θα αλλάξουν την όψη της πόλης και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών;
-Μήπως ο Δήμαρχος Πρέβεζάς, αντί για τις βαρύγδουπες και μαξιμαλιστικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί συχνά –πυκνά, θα πρέπει έστω και τον τελευταίο χρόνο της θητείας του να ασχοληθεί περισσότερο σοβαρά με το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης;
Πρόσφατα με σχετικό μου άρθρο κατέγραψα συνοπτικά τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Πρέβεζα, παροτρύνοντας παράλληλα τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες, με συνεργασία και συνεννόηση, να εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες και να είναι έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να τις αξιοποιήσουν στα πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.
Μία από τις προτάσεις που κατέθεσα ήταν «η μελέτη ανάπλασης του παράκτιου μετώπου της πόλης, από το Ψαθάκι, τη Μαργαρώνα, έως την Κυανή Ακτή, τον Παντοκράτορα, έως το Αλωνάκι», προκειμένου να αξιοποιηθεί το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα, που λίγες πόλεις διαθέτουν.
Μια μελέτη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο (master plan) για την ανάπλαση και ορθή διαχείριση του συνόλου της παράκτιας ζώνης της Πρέβεζας (παραλία, στρατόπεδα, Βαθύ, λιμενική ζώνη, χώροι στάθμευσης, Κυανή Ακτή, κλπ).
Μια μελέτη που θα λαμβάνει υπ’ όψη και τις προτάσεις του ΣΒΑΚ, που παραμένει αναξιοποίητο και θα δίνει και λύσεις, εκτός των άλλων, σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το παραλιακό μέτωπο, όπως το κυκλοφοριακό, το parking, κλπ.
Και επειδή μια τέτοιου μεγέθους μελέτη, είναι λογικό ότι θα συμπεριλάβει πλήθος έργων και δράσεων, που ο συνολικός τους προϋπολογισμός θα είναι απαγορευτικός, θα μπορούσε μέσα από μια ουσιαστική διαβούλευση στο ΔΣ να υπάρξει η αναγκαία ιεράρχηση τους.
Ενδεικτικά να αναφέρω 2-3 σκέψεις- προτάσεις, από τις πολλές που κατά καιρούς έχουν δημόσια διατυπωθεί:
Την επέκταση της πεζοδρόμησης της παραλίας, σε πρώτη φάση μέχρι και τα λουτρά, με προοπτική μελλοντικής επέκτασής της.
Την συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, από το Δημοτικό Καφενείο, το κηποθέατρο, το θερινό κινηματογράφο τις αθλητικές εγκαταστάσεις, έως και την Κυανή Ακτή..
Την επέκταση της πλατείας Ανδρούτσου και τη δημιουργία αστικού χώρου πρασίνου, εκεί που σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως χώρος στάθμευσης οχημάτων….
Αν σήμερα υπήρχε μια τέτοια μελέτη, έστω και κατά τμήματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένα έργα ανάπλασης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και να είναι και η Πρέβεζα ανάμεσα στους προαναφερθέντες Δήμους.
Για τούτο η Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεκινήσει έστω και τώρα τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε σύντομα να έχουμε έτοιμους και ώριμους φακέλους για τα παραπάνω έργα.
Ποτέ δεν είναι αργά..