Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 18:50

Αναβίωσε το έθιμο στον Αϊ Γιάννη τον Ριγανά στην Πρέβεζα (video-pics)

Αναβίωσε το έθιμο στον Αϊ Γιάννη τον Ριγανά στην Πρέβεζα παρουσία πλήθος κόσμου όπου με σύμμαχο τον καιρό επισκέφθηκαν το ιστορικό εκκλησάκι.

Το αντάμωμα όπως είναι το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, αλλά και των επισκεπτών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μύτικα ”Ο Μύτικας” μαζί με τους καταστηματάρχες και τους εθελοντές, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Από νωρίς είχαν μπει στις σούβλες τα αρνιά, ενώ το κρασί, οι μπύρες και τα αναψυκτικά έρρεαν άφθονα με τους επισκέπτες που βρέθηκαν στον χώρο έξω από το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ριγάνα, να περνούν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς.

Στο έθιμο το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Λούρου Νίκος Παγγές, ο επικεφαλής του Δημοτικού συνδυασμού ”Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας,  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύτικα Γιώργος Νόβας, το μέλος του Επιμελητηρίου Αγγελική Κωνσταντινίδη, οι υποψήφιοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στέλλα Βαρτελάτου. Γιώργος Δημητρίου και Παύλος Φραγκούλης, παλιοί πρόεδροι της Κοινότητας, σύσσωμο το Διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μύτικα ”ο Μύτικας” και πλήθος κόσμου.

Ένα έθιμο που τηρούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Μύτικα αναβίωσε και φέτος στο εκκλησάκι του Άι Γιάννη του Ρηγανά, στην Πρέβεζα, αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.

Στα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι μιας περιοχής με παράδοση στην κτηνοτροφία συναντιόντουσαν την συγκεκριμένη μέρα στο εκκλησάκι και έστηναν τη γιορτή με ότι διέθετε ο καθένας.

Η συνήθεια αυτή έγινε πλέον ένα αγαπημένο έθιμο και οι κάτοικοι του Μύτικα το αναβίωσαν και φέτος, παρουσία πλήθος επισκεπτών με εκλεκτούς μεζέδες, κρασί, ενώ από τα κεράσματα δε θα μπορούσε να λείπει ο οβελίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίσθηκε γύρω στα 1800 από κάποιο βοσκό, ο οποίος έβλεπε τα ζώα του να πεθαίνουν. Ο βοσκός απελπισμένος ζήτησε τη βοήθεια του θεού και τότε είδε στον ύπνο του τον Άι Γιάννη ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, του είπε πως το κακό θα σταματήσει μόνο αν κτισθεί εκκλησάκι στο όνομά του.

Προηγούμενο Άρθρο

Εθνικές εκλογές: Στις 12 Μαΐου η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Εθνικές εκλογές: Το μήνυμα της υποψήφιας βουλευτού Ν.Δ Μαρίας Κατσικοβόρδου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...