Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:29

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού

Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε τα συνοπτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορονοϊού στα σχολεία. Για μια ακόμα φορά αρνείται να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο πρόληψης (αραίωση μαθητών ανά τμήμα, προσωπικό καθαριότητας, κατάλληλες αίθουσες), αλλά και ελέγχου της μετάδοσης του ιού (επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία). Για μια ακόμα φορά περιορίζεται στο θέμα του εμβολιασμού, το οποίο, για τους εκπαιδευτικούς έχει ουσιαστικά κριθεί, μια και η συντριπτική πλειονότητα έχει εμβολιαστεί και στο θέμα του self test με τα γνωστά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ήδη από την περσινή χρονιά. Επί της ουσίας, τα πρωτόκολλα αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αφού πρώτα έχει διαδοθεί στο σχολείο.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο του Υπουργείου προβλέπει ότι, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, μόνο στους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς θα διεξάγονται rapid test, ενώ στους εμβολιασμένους θα διεξάγονται self test. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προβλέπεται καν απολύμανση της αίθουσας στην οποία θα εντοπιστούν τα κρούσματα, ενώ γίνεται λόγος για αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση που το 50% +1 των μαθητών διαγνωστούν με κορονοϊό, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει έμμεση παραδοχή ότι η διασπορά θεωρείται δεδομένη και δε θα γίνει καμία προσπάθεια ανακοπής της πορείας της πανδημίας. Καταργείται, επίσης, η διαδικασία της καραντίνας για τις λεγόμενες «στενές επαφές».

Αλλά και αυτά ακόμα τα μέτρα είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, όπως για παράδειγμα το ότι θα μετακινούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες μαθητές από σχολεία που έχουν κρούσματα, ψάχνοντας το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στον πιο κοντινό Δήμο. Όλοι εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα πανδημίας είναι επιθετικό και πλήττει ειδικά τις νέες ηλικίες. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, οι ευθύνες της πλέον είναι εγκληματικές.

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

  • Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες – 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
  • Μόνιµο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε µέσα προστασίας, υλικά και υποδοµές.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεµάτων.
  • Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία.
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.
  • Όχι στον εκβιασµό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.

Πρέβεζα, 7/9/2021

Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, λόγω ακαρπίας της ελιάς και όσων επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία

Επόμενο Άρθρο

Ένα εκατομμύριο ευρώ δίνει η Περιφέρεια στην Πρέβεζα για ασφαλτοστρώσεις και οδικά δίκτυα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...