Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, 7:35

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο μεταβιβάσεις ακινήτων και επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα

Γενικευμένη έφοδο για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σχεδιάζει για το 2024 η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ψηλά στην σχετική λίστα των προς έλεγχο περιπτώσεων από την ΑΑΔΕ είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, οι γονικές παροχές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή, 20.000 επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές καταναλωτικές δαπάνες, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb καθώς και επαγγελματίες οι οποίοι για πρώτη φορά είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές μέσω POS.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 ελέγχους στη φορολογία ακινήτων (εκτός ΕΝΦΙΑ) αλλά και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Παράλληλα στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν και φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) αλλά και υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες.

Για τον έλεγχο όλων των υποθέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης. Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα ενώ από το νέο έτος ενεργοποιούνται νέα ελεγκτικά εργαλεία όπως ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας που θα επιτρέπει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχει.

Ψηλά στην λίστα του φοροελεγκτικού μηχανισμού για το 2024 βρίσκονται:

1. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Εκείνοι οι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει από το νέο έτος να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς το εισόδημα που αποκτούν υπόκειται σε ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που αποφέρουν στους διαχειριστές με δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Έτσι θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

2. Εγκατάσταση POS σε 35 κλάδους: Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS μεταξύ άλλων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες. Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επίσης, όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

3. Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και μεγάλες δαπάνες: Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες θα λάβουν «ραβασάκι» ελέγχου από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι ενώ δήλωναν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ εντοπίστηκαν με καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ που πραγματοποίησαν το ίδιο έτος.

4. Αγορά ακινήτων με μετρητά: Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά είναι δηλωμένα στις φορολογικές δηλώσεις των αγοραστών.

Πηγή: Newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Αγωνιστική δράση του τουρνουά Γαλανόλευκα κορίτσια

Επόμενο Άρθρο

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας κέρδισε τον διαγωνισμό λογότυπου του ERASMUS+ ανάμεσα σε τέσσερις χώρες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...