Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 21:58

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους! Να ανατραπεί η πολιτική Κυβέρνησης –ΕΕ-Κεφαλαίου

Η περίοδος που βρισκόμαστε σφραγίζεται από την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, που θα ενταθεί στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2024.

Χαμηλοί μισθοί, ακρίβεια παντού, βαριά φορολογία. Την ίδια ώρα είναι πρόκληση τα κέρδη 2,9 δις ευρώ  των εισηγμένων στο χρηματιστήριο που μοίρασαν σε μερίσματα με ζωντανό και ζεστό χρήμα, το ίδιο ισχύει για τα 2 μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας μας ΕΛΠΕ (Γ. Λάτσης) και Motor Oil (Β. Βαρδινογιάννης) με κέρδη 2 δις ευρώ, τεράστια επίσης είναι και η κερδοφορία των μεγάλων αλυσίδων supermarket, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο πακτωλός δις ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές του ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο εξωτερικό.

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Με την ψήφιση του νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις. Όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο εκμεταλλεύεται η εργοδοσία στη περιοχή μας με απολύσεις (πχ. σε εβδομαδιαία εφημερίδα, σε πρατήρια καυσίμων κτλ), με διώξεις συνδικαλιστών ( πχ στο κλάδο των μεταφορών) , με καταστρατήγηση ωραρίων , με ανασφάλιστη εργασία αλλά και με εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα σε μονάδες της περιοχής μας (ιχθυοτροφείο στη περιοχή του Φαναρίου και σε μονάδα ΒΙΟΑΕΡΙΟ στον Ωρωπό).

Ακόμα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρακάμψει με διαδικασία fast-track το άρθρο 16 και να νομοθετήσει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλουν και την Παιδεία πεδίο κερδοφορίας όπως με τα άλλα κοινωνικά αγαθά (υγεία, ρεύμα, ενέργεια, συγκοινωνίες μεταφορές κλπ). Επιδιώκουν να κάνουν ακόμα πιο ταξική την εκπαίδευση και απρόσιτη για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Όπως το ίδιο ταξική επιδιώκουν να κάνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπου και εκεί, η εργατική τάξη καταδικάζεται με τις φιλελεύθερες πολιτικές τους σε στέρηση ακόμα και της ίδιας της ζωής.

Απειλή κατά της ίδιας της ζωής μας συνιστούν εν τέλει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η πολεμική απειλή, η οποία εντείνεται με τη σφαγή στη Γάζα να συνεχίζεται και με τη συνέχιση της εμπλοκής της Ελλάδας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ.

Και ενώ η καταβύθιση των δικαιωμάτων μας δεν έχει προηγούμενο και τα κέρδη αυξάνονται προκλητικά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού όλων των αποχρώσεων ενισχύουν την αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Η ηγεσία σε ΓΣΕΕ έχει κηρύξει σιωπητήριο (αποφάσισε απεργία στις 17 Απρίλη!!!) , και υποτάσσεται στην εργοδοσία και όλες τις κυβερνήσεις . Ούτε λόγος φυσικά για διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων την ίδια στιγμή που τα τελευταία 14 χρόνια ο μέσος πραγματικός μισθός έχει μειωθεί 30,1% και η ακρίβεια λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα.

Η ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ αποφάσισαν απεργία στις 28 Φλεβάρη, δηλαδή μια 24ωρη απεργία στο τέλος του χειμώνα. Μια απόφαση που είναι αναντίστοιχη με την όξυνση των εργατικών και λαϊκών προβλημάτων και της επίθεσης Κυβέρνησης – Κεφαλαίου. Μια απεργία που αποφασίστηκε σχεδόν δύο μήνες πριν σε κάποιο κομματικό γραφείο χωρίς να σκέφτονται το πώς η απεργία θα μπορέσει να τροφοδοτηθεί από τα, εν εξελίξει ,  κινήματα στη καρδιά της «μάχης», για να γίνει η απεργία ουσιαστικό «όπλο» για να μπλοκαριστούν νόμοι που κατεβάζει η κυβέρνηση (ιδιωτικά πανεπιστήμια) αλλά και για να υπάρχουν πραγματικές κατακτήσεις (πχ αγρότες) . Με την απεργιακή αυτή πρόταση πήγανε τρεις μήνες χαμένοι  και δόθηκε χρόνος στη κυβέρνηση να διαχειριστεί τις αγροτικές και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά και να προπαγανδίζει την αντιλαϊκή της πολιτική και τις αυξήσεις ψίχουλα που δίνει στο κατώτατο μισθό.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν στη γωνιά το ποιος θα αποφασίσει  να συγκρουστεί με τη κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και την ΕΕ. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα είναι ζήτημα καθοριστικό για τη συνέχεια,  να σημάνει συναγερμός για το εργατικό κίνημα.

Για έναν κοινό πανεργατικό και παλαιικό αγωνιστικό βηματισμό

Επιδιώκουμε την οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα για πραγματικές  αυξήσεις στους μισθούς (βασικός κατώτερος μισθός 1000 ευρώ καθαρά) με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αξιοπρεπείς ΣΣΕ, ενάντια στην λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής μορφής εργασίας. Για διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ Απεμπλοκή άμεσα και από το πόλεμο στην Ουκρανία.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει μόνους τους φοιτητές και τη νεολαία. Πρέπει να παλέψει τώρα μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της υγείας, όπου και εκεί επιχειρείται ακόμα μία βαθιά αντιδραστική τομή στο χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με την οποία η κοινωνία θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, σε συνδυασμό με την αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία.

Για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης – Κεφαλαίου χρειάζεται σχέδιο σύγκρουσης από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ανατροπής αυτών των πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν. Με ισότιμο πανελλαδικό και δημοκρατικό συντονισμό  των εργαζομένων, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε

στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων

στις 10:30 πμ στο παλιό ΚΤΕΛ.

 Να πληρώσουν οι ένοχοι της τραγωδίας των Τεμπών: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας, το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όχι στη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό.

Να περάσουν στο δημόσιο με εθνικοποίηση – κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο οι σιδηροδρομικές μεταφορές αλλά και όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες, είναι δημόσια αγαθά και ανήκουν σε όλους, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία κανενός.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ –ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Το Κέντρο Υγείας Πρέβεζας εγκαινιάζει κύκλο επιμορφωτικών ομιλιών στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας: 1η θεματική ενότητα «Νέοι και αλκοόλ»

Επόμενο Άρθρο

Σύλλογος Γυναικών Αγ. Θωμά Πρέβεζας – Ετήσιος αποκριάτικος χορός 2024« Χίλιες και μια νύχτες»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...