Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 8:37

Άρθρο Μιχάλη Κατρίνη: Ο μύθος της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης

Η περιπέτεια που πέρασε η χώρα με τα μνημόνια θα έπρεπε να έχει διδακτικό χαρακτήρα για κάθε κυβέρνηση που καταρτίζει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που οδήγησε σε εκτροχιασμό τα δημόσια οικονομικά το 2009, φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα.

Ο προϋπολογισμός του 2023 απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί αξιόπιστος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, το οποίο η κυβέρνηση επαίρεται ότι μειώνει.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

Η ‘’δημοσιονομικά υπεύθυνη’’ διαχείριση της κυβέρνησης οδήγησετην τριετία 2020-2022  σε  σωρευτικό έλλειμμα 38,8 δισ. ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους  στα 359,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Λεπτομέρεια που δείχνει και λέει πολλά: πριν γίνει το PSI, το 2011,  το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν 356 δις ευρώ. Τον Ιούνιο του 2022 το δημόσιο χρέος ήταν 359,1 δις ευρώ, δηλαδή  3 δις ευρώ περισσότερο από το 2011 και 25 δις περισσότερα από το 2019.

Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, η κυβέρνηση  εκτιμά ότι θα το μειώσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2023, ποντάροντας στον παρονομαστή που μεγαλώνει, κυρίως, λόγω του πληθωρισμού.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το δημόσιο χρέος ενισχύονται ακόμα περισσότερο λόγω της ραγδαίαςανόδου των κρατικών  εγγυήσεων, οι οποίεςαυξήθηκαν επί ΝΔ κατά 21 δισ. ευρώ και συνιστούν ένα νέο, εν δυνάμει, χρέος.

Εγγυήσεις που ήταν 9,8 δισ. ευρώ το 2019 και έφτασαν τα 30,6 δισ. ευρώ το 2021 , ενώ παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα των  29,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022, με την εκκρεμότητα των εγγυήσεων 18,7 δις του ‘’Ηρακλή’’.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αποκρύπτεται το πραγματικό μέγεθος των κρατικών εγγυήσεων.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους δεν έχει απομακρυνθεί, είναι εδώ και κάνει απειλητικά την εμφάνιση του σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Μια συγκυρία προεκλογική,με τη χώρα να βρίσκεταιεκτός επενδυτικής βαθμίδας,  το εμπορικό έλλειμα να αυξάνεται 63% σε 10 μήνες, τα επιτόκια δανεισμού να βρίσκονται σε απαγορευτικά επίπεδα ,την παγκόσμια οικονομία να μπαίνει σε φάση επιβράδυνσης και το ιδιωτικό χρέος να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.Έστω και τώρα, να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες: Ο ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ του π. Δημητρίου Μπόκου

Επόμενο Άρθρο

Κορίτσια από ‘’χρυσάφι’’ – Πρωταθλήτρια η Κ20 του Φ.Γ.Σ Πρέβεζας (video-pics-live)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...