Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 5:41

Άναψαν τα φώτα στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Πρέβεζα

Ο νέος πνεύμονας πρασίνου της Πρέβεζας απέκτησε φωτισμό και πλέον κοσμεί ολόκληρη την περιοχή και αυτό άλλωστε είναι κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Έγινει εγκατάσταση δικτύου φωτισμού περιμετρικά του πάρκου καθώς και στο εσωτερικό του με φωτιστικά οικονομίας τύπου led με υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσης και αντιθαμβωτικού σχεδιασμού προς αποφυγή της φωτορύπανσης.

Το συνολικό κόστος της ανάπλασης του έργου «Ανάπλαση πάρκου Δημοκρατίας» αγγίζει τις 350.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 210.000 προήλθαν από το Πράσινο Ταμείο.Το έργο είχε ενταχθεί το 2018 σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χρήστου Μπαΐλη και επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα υλοποιηθεί από τη νυν δημοτική αρχή και επί νέας Κυβέρνησης.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών η πόλη της Πρέβεζας θα έχει έναν νέο πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος δίπλα στο δημοτικό στάδιο προσφέρει εναλλακτικές λύσεις βόλτας και αθλητισμού για τη νεολαία και τους κατοίκους.

Τη μελέτη έχει κάνει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας και παρουσιάζει τα παρακάτω στοιχεία:

Περιγραφή χώρου – Υφιστάμενη κατάσταση: Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή των Λευκαδίτικών, στην πόλη της Πρέβεζας και ανήκει στο ΟΤ 239 το οποίο είναι χαρακτηρισμένο σαν ΚΧ Δημοτικό Πάρκο. Η έκτασή του είναι περίπου 6.340,00 τμ. και περιβάλλεται από την οδό Επτανήσου νότια, την οδό Κ. Τζαβέλα ανατολικά και την οδό Μασσαλίας βόρεια και δυτικά.

Ο χώρος στο εσωτερικό του δεν διαθέτει διαδρόμους για να μπορεί να είναι επισκέψιμος από τους δημότες (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες), υπάρχουν ελάχιστα παγκάκια τα οποία χρήζουν αντικατάστασης, ενώ και η φύτευση του χώρου πρέπει να εμπλουτιστεί. Επίσης το πάρκο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει εσωτερικό φωτισμό και ύδρευση.

Το πεζοδρόμιο από την πλευρά της οδού Μασσαλίας δεν έχει κατασκευαστεί ενώ από την πλευρά της οδού Επτανήσου είναι ημιτελές.

Σκοπός ανάπλασης – Σημαντικότερες εργασίες: Σκοπός της μελέτης είναι να μεταμορφώσει το πάρκο Δημοκρατίας πέρα από ένα μικρό πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή, σε ένα χώρο που θα προσελκύσει το δημότη και επισκέπτη της πόλης. Για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις θα γίνουν με γνώμονα τη διατήρηση του πρασίνου χαρακτήρα του πάρκου αλλά και την προσέλκυση του επισκέπτη.

Θα κατασκευαστούν διάδρομοι από απόλυτα οικολογικά και βιοκλιματικά υλικά (κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο) προς αποφυγή χρήσης μπετόν, θα τοποθετηθούν παγκάκια με τρόπο που να γίνει εκμετάλλευση της σκιάς που προσφέρουν κάποια από τα υπάρχοντα δέντρα (πεύκα και μουριές) ενώ θα κατασκευαστεί και μια μεταλλική πέργκολα στο κέντρο του πάρκου.

Παράλληλα θα γίνει εμπλουτισμός της φύτευσης, εγκατάσταση χλοοτάπητα και θα δημιουργηθεί δίκτυο άρδευσης με σύγχρονα μπέκ χαμηλής κατανάλωσης νερού. Περιμετρικά θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια τόσο στην οδό Επτανήσου όσο και στην οδό Μασσαλίας. Εσωτερικά οι διάδρομοι του πάρκου θα είναι στο ίδιο επίπεδο χωρίς έντονες κλίσεις προκειμένου ο χώρος να είναι πλήρως προσβάσιμος από ΑΜΕΑ, ενώ στα πεζοδρόμια που θα κατασκευαστούν θα υπάρχει λωρίδα όδευσης τυφλών.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη η μία από τις δύο μεταλλικές βρύσες που θα τοποθετηθούν να είναι κατάλληλη και για άτομα ΑΜΕΑ.

Τα παγκάκια θα είναι από μπετό και ξύλο, ενώ θα δημιουργηθούν και δύο αναβαθμοί από μπετό με επένδυση ξύλου στην πάνω επιφάνειά τους ώστε να χρησιμοποιούνται σαν παγκάκια.

Τεκμηρίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα του έργου: Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει αλματώδη ανοικοδόμηση και έχουν εγκατασταθεί πολλοί νέοι κάτοικοι με αποτέλεσμα η ύπαρξη ελεύθερων χώρων (πάρκα, πλατείες) να είναι επιβεβλημένη. Το πάρκο γειτνιάζει από την πλευρά της οδού Κ. Τζαβέλα με το δημοτικό στάδιο της πόλης το οποίο φιλοξενεί καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών οπότε με την ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος χώρος άθλησης και αναψυχής. Επίσης η οδός Επτανήσου με την οποία γειτνιάζει το πάρκο στη νότια πλευρά του είναι δρόμος εισόδους στην πόλης καθώς ενώνει την πόλη της Πρέβεζας με την Εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, έτσι το πάρκο Δημοκρατίας αποτελεί μια από τις πρώτες εικόνες που αποκομίζει ο επισκέπτης από την πόλη μας.

Εκτίμηση θετικών επιπτώσεων: Η ανάπλαση του πάρκου θα προσφέρει ένα χώρο πρασίνου στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής αλλά και όλης της Πρέβεζας. Θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης στον επισκέπτη καθώς είναι ο πρώτος κοινόχρηστος χώρος  που συναντά αυτός κατά την είσοδό του από την Εθν. Οδό Πρεβέζης – Ηγουμενίτσας. Σε συνδυασμό με το γειτνιάζων Δημοτικό στάδιο θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος πνεύμονας αθλητισμού και αναψυχής για την πόλη.

Προηγούμενο Άρθρο

Το «δωράκι» Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» δημάρχους & περιφερειάρχες

Επόμενο Άρθρο

Τροχαίο στο Κανάλι με τραυματισμό του οδηγού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...